Новият завод на Volkswagen - причина за редица германски медии да припомнят кой е Ердоган

25876
Новият завод на Volkswagen - причина за редица германски медии да припомнят кой е Ердоган
Снимка: Getty images/Guliver

Темата с новия завод на Volkswagen се оказа доста гореща и в Германия, предвид факта и, че вече е месец август, а новините в този най-летен месец стават все по-голям кът.

България или Турция - коментари "за" и "против" всяка от двете дестинации вече има във всички големи германски медии, както и в доста интернет форуми, обобщава в. "24 часа". А покрай България и Турция на дневен ред излязоха и други дестинации - например Саудитска Арабия и Катар.

България все още е в надпреварата за завода на Volkswagen

Германският автомобилен концерн Volkswagen все още търси най-доброто място за новия си завод в Югоизточна Европа. Това съобщава национа...

В края на миналата седмица таблоидът Bild публикува разработка със заглавие "Ръководителят на VW Дийс се заиграва с Ердоган". "Германци лежат в турски затвори заради Ердоган, немските туристи спират да ходят на почивки в Турция като протест срещу Ердоган, но шефът на Volkswagen Херберт Дийс явно няма проблеми с това", пише медията. Авторите на статията  Том Дрекслер и Паул Ронцхаймер питат VW дали наистина искат да правят бизнес с този човек – "сатрап, който живее в дворец с 1000 стаи, арестува опозиционери и заплашва журналисти и съдии". От Bild са убедени, че VW е предпочел по-добрите финансови условия в Турция и че зад това стои бившия канцлер Герхард Шрьодер, който е и сериозна връзка с руския президент Владимир Путин.

На 16 юли vision-mobility.de е публикувана статия, че Турция е предпочетена пред България и Катар. Подобни твърдения се съдържат и в публикациите на TAZ и Tagesschau от 22 юли. Кореспондентът на ARD в Истанбул съобщава, че по информация от правителствените кръгове в Берлин мястото, където ще се строи заводът, е до Измир. VW очаква отстъпки от турската държава по отношение на много високия потребителски данък върху нови автомобили, който за лимузина Passat в зависимост от мощността може да достигне 41% от общата цена. Основен аргумент в полза на Турция в сравнение с България е пазарът. Очакванията са годишно в страната да се продават около 40 000 лимузини. Значителна част от тях ще бъдат закупени от държавата. Според работещ за Анкара лобист в Германия Ердоган е бил готов по изключение да се даде за всички договорености с VW определен вид държавна гаранция. Решението в полза на Измир е взето въпреки резервите по отношение на гарантирането на правата на труд.

На 24 юли в TAZ в публикацията "Подарък за Ердоган. Лъжи: В Германия концернът се лансира като екологичен. Климатичните убийци дизеловите и бензиновите автомобили ще бъдат произвеждани в Турция" се правят следните коментари: "… Фатално е, че VW, а с него и германската държава подкрепят по този начин Ердоган. Това е удар в лицето на всички, които се обявяват в защита на човешките права, демокрацията и правовата държавност в Турция. Социалдемократът, министър-председател на Долна Саксония Щефан Вайл трябваше само да посочи с палец надолу и с това да се предотврати сделката. Но това не става".

Вайл обявява, че по време на заседанието на надзорния съвет на VW не е взето крайно решение относно избора на място за инвестицията за производство на автомобили на VW и процесът ще продължи още няколко месеца. С други думи - България официално е още в надпреварата, но дали това не е само етикет за публично приличие?

Емил Караниколов за самолетите F-16: Ще получим това, което плащаме и което сме искали

"Ще получим това, което плащаме и което сме искали. Ще има обаче и надграждане с допълнителните 8 самолета." Това каза министърът на ик...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com