Повишете нивото на безопасност при шофиране - сложете летните гуми колкото можете по-рано

2696
Повишете нивото на безопасност при шофиране - сложете летните гуми колкото можете по-рано
Снимка: Nokian Tyres

Поради предизвикателствата свързани с COVID-19, през предстоящия летен сезон най-вероятно повече хора ще използват зимни гуми. Важно е да отбележим, че зимните гуми не са предвидени за шофиране в по-топло време, и поради това са предоставят значително по-ниско ниво на безопасност от летните. Експерт от Nokian Tyres съветва да се избягва късната сезонна смяна на зимни с летни гуми. Най-важният съвет е да смените гумите си колкото можете по-рано.

„Като краткосрочно и временно решение е допустимо. Обаче да се използват зимни гуми за по-дълъг период, през пролетно и лятно време, например през целия летен сезон, може да се окаже сериозна заплаха за безопасността. Особено през месеците когато температурите са високи.“, казва Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър за Централна Европа в Nokian Tyres.

Шофирането на автомобил със зимни гуми през пролетта и лятото носи няколко риска. Най-големите рискове са техният значително по-дълъг спирачен път, промените в стабилността, а също така и по-ниското ниво на прецизност при управление. Зимните гуми са направени от по-мека каучукова смес, която гарантира тяхното правилно поведение на пътя по време на ниски и минусови температури. В по-топло време те се износват по-бързо и рискът от аквапланинг върху мокра настилка се увеличава.

Някои шофьори съща така смятат, че ако успяват да шофират в междинния период, това означава, че могат да използват зимните гуми през целия летен сезон. Това обаче е най-често срещаната грешка, която се доближава до поемане на хазартен риск.

„Ако в настоящата ситуация не е възможно да смените гумите си навреме и въпреки това ви се налага да използвате автомобила си, опитайте се да приспособите пътуването си, така че да намалите риска до колкото е възможно. Шофирайте на по-малки разстояния и имайте предвид, че можете да срещнете и други шофьори с неподходящи гуми, затова е нужно да увеличите разстоянието за безопасност между вашият автомобил и останалите участници в движението – до два пъти повече от стандартното разстояние, което е препоръчително да се спазва. Бъдете внимателни в завои, намалявайте скоростта. Не поемайте никакви ненужни рискове, не си заслужава. Имайте предвид, че това е само временно решение и се опитайте да запазите час за смяна на гумите възможно най-скоро.“, препоръчва Дражик.

Дори и да смените гумите си в началото на лятото, и това е далеч по-безопасен вариант отколкото да шофирате със зимни гуми през цялото лято. Летните месеци могат да се окажат особено критични в това отношение.

„При такива условия, всички характеристики за безопасност на зимните гуми почти напълно отсъстват. Колата е по-трудна за управление, водата не се пренася през каналите толкова плавно, както е при летните гуми на мокра настилка, което значително увеличава риска от аквапланинг по време на летните бури и дъждове.“, обяснява Дражик.

Проучване на Nokian Tyres: най-големият риск на пътя през зимата са превишените скорости и хлъзгавите пътища

Почти половината от европейските шофьори смятат, че основният риск свързан с шофиране през зимата е превишената скорост. На второ място...

Какви са рисковете от използването на зимни гуми през лятото

  • Спирачният път е с над 20% по-дълъг
  • Представянето на гумите е значително по-лошо
  • Управлението и маневреността са значително по-лоши
  • Най-големият риск е при шофиране на мокра настилка, тъй като зимните гуми не са проектирани за бързо извеждане на толкова голямо количество вода, както е по време на летните бурии, а са създадени да предоставят сцепление на сняг и киша; поради това има и по-висок риск от аквапланинг
  • Зимните гуми имат по-мек каучук, поради което те ще се износят много по-бързо в топло време
  • В някои държави употребата на зимни гуми през лятото може да бъде забранено със закон

Съвети как да намалите риска, ако ви се налага временно да използвате зимни гуми през лятото

  • Ограничете пътуванията си само за най-необходимите нужди
  • Ограничете скоростта си поради по-дългия спирачен път и възможните влошени характеристики на управление
  • Поддържайте по-голяма дистанция за безопасност по време на движение – поне два пъти по-голяма от обикновено
  • Внимавайте в завоите, намалявайте скоростта, и имайте едно наум, че вероятно и други шофьори управляват автомобили в подобно състояние
  • Запазете час за смяна на гумите възможно най-скоро

За Nokian Tyres

Nokian Tyres разработва и произвежда първокласни гуми за хората, които ценят безопасността и устойчивостта. Вдъхновени от нашето скандинавско наследство, ние създаваме иновативни продукти за леки автомобили, камиони и тежки машини, които ви дават спокойствие при всякакви условия на шофиране. Нашата верига Vianor осигурява сервизни услуги за гуми и автомобили. През 2018 г. нетните продажби на компанията възлизат на 1,6 милиарда евро, а работните места – на около 4 800. Nokian Tyres е в списъка на Nasdaq Хелзинки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com