Руската амфибия „Бурлак“ ще атакува Северния полюс (видео)

26513
Руската амфибия „Бурлак“ ще атакува Северния полюс (видео)

Помните ли офроуд амфибията Sherp? Не приличаше на нищо познато, но пък минава навсякъде. Е, сега отново руски гений смята, че може да направи още по-проходимо возило, което ще поеме на трансарктическа експедиция до Северния полюс и обратно. Името „Бурлак“ идва от нарицателното за наемни работници в Русия, които дърпат лодки между бреговете на големите реки в необятната държава.

Има нещо пленяващо в тези руски превозни средства: адски са грозни, „сковани“ сякаш в нечия барака от група хора, които не са имали никакъв първоначален план – знаят какво искат да постигнат, но никаква идея как да стане това. Вероятно в това се крие и чарът им, защото крайният резултат наистина е впечатляващ като проходимост.

Руският Sherp минава навсякъде (видео)

В мрежата се появиха кадри с този звяр, дело на петербургската компания Sherp, който няма спирка пред нищо. Дотолкова, че автомобилния ...

„Бурлак“ е дело на родения в Екатеринбург Алексей Макаров. Неговият 6-колесен автомобил-амфибия е разработен на базата на БТР-60. Дължината му е 6,6 метра, широк е 2,9 метра и е висок 3,2 метра, а диаметърът на колелата му е 1,75 м. теглото на машината е около 4 тона.

Херметичната конструкция на корпуса и наличието на витло позволяват на машината да се държи над водата и да маневрира между късове лед. Управлението на всъдехода е като при нормалните автомобили. Освен от БТР, руският конструктор е използват част от агрегата на Toyota Land Cruiser, а трансмисията и раздатъчната кутия са дело на Макаров. Гумите (широки 72 см) са специално произведени в Китай.

Burlak има амбициозни планове. Целта му е да стигне до Северния полюс и да се върне обратно. На автомобилната трансарктическа експедиция ще поемат 8 руснаци. Те искат да достигнат полюса автономно, без да получават гориво и хранителни продукти чрез въздушни доставки, като се върнат в началната точка на собствен ход. Планира се експедицията да започне през 2018 г.

Това значи, че ще бъдат използвани два (поне) „Бурлак“-а, тъй като във всеки един от тях има четири спални места, кухня с газова печка за приготвяне на храната, мивка и малък душ. Салонът е обшит с изолация, която трябва да пази топлото дълго време.

Легендарните Топ 10 зад Желязната завеса

През 1922 г. се подписва Договор за създаване на СССР. Близо 70 години по-късно, през 1991 г. съветското чудовище се разпада. Надпревар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com