Шапки долу: Mercedes-Benz 190 E 2,5-16 Evolution II

27155
Шапки долу: Mercedes-Benz 190 E 2,5-16 Evolution II

Преди четвърт век Mercedes-Benz все още не може да настигне вечния враг BMW, но по онова време двете марки не се борят за лидерство при продажбите: не, става въпрос за нещо по-лично от това.

Двата бранда са се „захапали“ в здрав клинч в шампионата за туристически автомобили. Те водят здрави битки по пистите, но BMW има прекрасния E30 M3. Затова Mercedes-Benz се нуждае от подходящия отговор. 190 E 2.5-16 Evolution не може да даде нужния отпор, затова се налага производството на по-нов и по-мощен модел.

 

Но Mercedes не дават на Evo II само повече мощност, те го правят да изглежда така! Прекрасен… Във време, когато германски бранд се използва като идеален синоним за консерватизъм, този агресивен боди кит, монтиран върху един скучен седан, вероятно е едната причина той да придобие култов статут. Другата причина може да отнесем на динамиката и постиженията на автомобила.

 

Лансиран през 1991 г. на салона в Женева, второто поколение на модела Evolution е истински успех. Състезателният автомобил е базиран на лимитираната улична серия (нужна за хомологация), окупира трите места в генералното класиране на DTM (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) сезон по-късно.

Супер седанът Е500 W124 минава през карбонова трансформация

Panamera не е първият седан, който Porsche някога е произвеждал. През 1990 Mercedes-Вenz поверява на Porsche производството на най-нови...

Произведени са само 502 бройки от Evolution II с цел хомологация на състезателната бегачка, като тази бройка само добавя допълнителна стойност към ексклузивността на този модел. Две от тези 502 бройки са изпълнени в сребърен цвят, а всички останали са в черно. Както предполага името, всички те разчитат на 2,5-литров, 4-цилиндров двигател, дело на Cosworth. Evo II е мощен 235 к.с. и развива максималните 250 км/ч, ускорява се до 100 км/ч за 7,1 секунди.

Интересното е, че №262 от всичките произведени 502 бройки ще бъде продаден по време на Silverstone Auctions на 27 февруари. Моделът идва с едно голямо предимство: само 2772 км на километража. Имайки предвид, че е бил собственост само на колекционери, за който са се грижили много добре, това, което се продава, реално е 25-годишен нов автомобил.

Но това, естествено, си има своята цена. Тя е записана под Lot №411 в категория Race Retro Classic Car Sale. Диапазонът й е £140 000 и £160 000 ($197 000 и $225 000). Много коли могат да се купят за тази цена, на колко от тях ще са толкова специални?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com