Ще борят задръстванията в Китай с автобус с 1400 места (видео)

4933
Ще борят задръстванията в Китай с автобус с 1400 места (видео)

Ще е икономичен, екологичен, ще превозва огромен брой пътници, дълъг е 60 метра и изпитанията в реални условия ще започнат този август.

През 1969 г. в Щатите се ражда нещо, наречено Bos-Wash Landliner. Това е творение, което по онова време се е смятало за решение на градския транспорт. Сега превъртаме бързо до 2010 г., когато китайският инженер Сонг Йонжу (Song Youzhou) представя своята визия за решението на същия проблем. А в Китай стигането от точка А до точка Б е задача с повишена трудност.

Ако „Лудия Макс“ бе правен от руснак

Богат урожай за „Лудия Макс“ на тазгодишните „Оскар“-и. Сигурно щяха да са повече, ако ненормалните му возила в...

Идеята на инженера е идентична с тази от 1969 г.: превозно средство, качено на „кокили“, което ще позволи на по-малките автомобили да се движат под него. По този начин Йонжу смята, че може да се реши изключително сложният казус с предвижването в китайските градове.

Преимуществото на неговото решение е много просто: неговият автобус ще има почти нулев отпечатък върху околната среда (под формата на вредни емисии), като ще спомага за намаляване на задръстванията. Той ще може да превозва до 1400 пътника, което е еквивалентно на около 40 нормални автобуса. За година този градски транспорт би намалил разхода на гориво с 800 тона годишно, а вредните CO2 емисии с почти 2500 тона, разпространява Xinhua).

Макар да го наричаме автобус, това реално е влак, който се движи върху две релси от двете страни на улицата, като се захранва с електричество от ел. стълбове. Построяването на такава инфраструктура ще е много по-евтина от копаенето на тунели за метрото.

Дължината на този „влак“ е около 60 метра, съставен е от 4 свързани сегмента, има просвет от 2,1 метра и обща височина от 4,5 метра. Макет на влака бе представен от базираната в Пекин Transit Explore Bus по време на 10-ото изложение High-Tech Expo.

Канадка влезе в езеро в Онтарио, GPS-ът така казал

В защита на 23-годишната дама може да се каже, че е шофирала през нощта, в дъжд и мъгла. Световните медии отделиха подобаващо внимание...

Много е вероятно проектът да получи зелена светлина, след като през 2010 г. това не се случва. Transit Explore Bus строят пълноразмерен модел, който планират да тестват в Чанджоу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com