Тази година BMW ще представи безпилотен концепт

6364
Тази година BMW ще представи безпилотен концепт

Дебютът на футуристичния модел ще се състои през 2016 г., а поводът ще е 100-годишнината на компанията. Новината съобщава Autocar, цитирайки Иън Робъртсън, шеф на отдела за маркетинг и продажби.

Според Робъртсън, сериен модел с автопилот би могла да се появи до пет години, но съществуват редица фактори, които могат да отложат появата на подобни машини до 2030 г.

Вижте рекордния пробег на BMW M4 GTS на „Нордшлайфе“ (видео)

Моделът завъртя един тур на легендарната писта за 7:28 мин. В края на декември баварците разпространиха официалното потвърждение на фа...

„Един от тях може да се нарече морална дилема. Какво решение трябва да вземе системата в ситуация, когато автомобилът ви засече непосредствена опасност от удар с друг автомобил? Да ви спаси, изпълнявайки избягваща маневра със завиване, или да излезе на пътя на другите автомобили, като при това е възможно някой да умре, или, например, да удари пешеходец? Или пък тя трябва да позволи на другия автомобил да се вреже във вас? В момента не сме готови да дадем отговори на тези въпроси,“ обобщава Робърстън.

През миналата година руската компания Cognitive Technologies започна разработването на сценарии на поведение на безпилотни автомобили. „Системата за морални критерии“ трябва да помогне на изкуствения интелект да взима оптималните решения в критични ситуации, когато е рискът за здравето или живота на участниците в движението е неизбежен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com