В честна една легенда: BMW 2002 Hommage

10892
В честна една легенда: BMW 2002 Hommage

По време на тазгодишното издание на Concorso d’Eleganza Villa d’Este BMW почете паметта на един от най-важните автомобили в историята на марката с един особен модел: BMW 2002 Hommage.

Концептуалният модел олицетворява най-вече изключителните инженерни постижения на BMW 2002 turbo и ги интерпретира под формата на актуален дизайнерски прототип. „Точно преди 50 години с моделното семейство 02 стартира ерата на успеха на BMW. Това компактно купе е един от автомобилите, които превърнаха марката в това, което е днес“, казва Адриан ван Хойдонк, главен дизайнер на BMW Group. Върховият модел 2002 е първият сериен автомобил в Европа с турботехнология и превърна купето в истински спортен автомобил. В същото време BMW 2002 turbo постави началото на модерните технологии при разработката на двигатели на BMW.

В чест на една икона: BMW 3.0 CSL Hommage

„CSL“ обозначава „Coupé Sport Leichtbau“ – благодарение на предния и задния капак, както и калници...

 

Като препратка към характерната хромирана лента, опасваща каросерията на 02, при BMW 2002 Hommage каросерията е разделена визуално на нивото на раменете чрез хоризонтална карбонова лента. Горната част, включваща покрива, предния и задния капак е с матово лаково покритие като при старите състезателни автомобили, за да могат да се избегнат отраженията от слънчевите лъчи. От друга страна, долната част е с блестящо лаково покритие, повърхностите са много характерни и оформени скулптурно. Лаковото покритие Space Race Metal обгръща BMW 2002 Hommage като течен метал. Независимо дали е матово или блестящо: в зависимост от осветлението светлият син металик проблясва от светло флуоресциращо синьо до сиво. Особено силно впечатление отстрани правят изпъкналите арки на калниците. Те цитират хомологизираната версия на BMW 2002 turbo, при която поради значително по-широката следа се е наложило да бъдат монтирани допълнително „раздути“ калници.

 

Формално оформлението на предната част се връща 50 години назад и комбинира характерната хоризонтална графика на Серия 02 с модерните дизайнерски елементи на BMW. В центъра на предната част е разположена типичната двойна бъбрековидна радиаторна решетка на BMW: в случая наподобява старите варианти на радиаторната решетка, но в нова интерпретация. Също като при BMW 2002 и при BMW 2002 Hommage предната част е оформена с по два двойни фара. Широката и атлетична стойка на автомобила се подчертава от преминаващата по цялата каросерия черна лента, която обединява елементите в предната част на автомобила. Друг детайл за познавачите: също като при предшественика мигачите са разположени над фаровете, вградени в карбоновата лента.

Разголен блян за феновете на двуколесните

През миналата година, по време на Concorso d’Eleganza Villa d’Este, BMW Motorrad представи BMW Concept Ninety, една модерна...

 

Оформлението на задната част на BMW 2002 Hommage също цитира елементи на 2002 turbo. Формата на задните светлини също е ориентирана към историческия образец: почти правоъгълните светлини формално обгръщат задната част. Между двете задни светлини, отляво до регистрационния номер, е разположена емблемата на BMW – също като характерен елемент в оформлението на задната част на моделното семейство 02. Мощните арки на калниците обгръщат задната част и подчертават широката следа на автомобила. Карбоновият дифузор интегрира характерната изпускателна система с два накрайника.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com