Открива се първото заседание на Европейския парламент

5988
Открива се първото заседание на Европейския парламент
1958 г.

На 19 март 1958 г. в Страсбург се открива първото заседание на Общата европейска парламентарна асамблея. Поради историческата значимост на тази дата, 19 март е обявен за ден на Европейския парламент. Парламентът е орган на Европейския съюз, чиито представители пряко кореспондират с гражданите. В момента се състои от 785 члена, представители на 27-те страни-членки на Съюза, избрани посредством процедурата на преките избори. Мандатът на Европейския парламент е 5 години.

Тази институция първоначално възниква като Парламентарна асамблея на Европейската общност (1952 г.). През септември 1952 г. Европейската общност за въглищата и стоманата създава „Общо събрание”, като 78-те негови члена са излъчени от националните парламенти на шестте страни, съставляващи Общността. Събранието се разширява през март 1958 г., за да покрие и Европейската икономическа общност, както и Евратом (Европейска общност за атомна енергия) и е прието името „Европейска парламентарна асамблея”.  Наименованието Европейски парламент е прието през 1962 г.

44 г. пр.н.е. - Убит е Гай Юлий Цезар

Гай Юлий Цезар ( 12 юли или 13 юли, 100 пр.н.е. или 102 пр.н.е. - 15 март, 44 пр.н.е.), е римски военен и политически лидер и един от н...

През 1973 г. страните-членки от шест стават девет. През юни 1979 г. се провеждат първите всеобщи, преки избори за Европейски парламент. Вторите преки избори се провеждат през юни 1984 г., следващите през юни1989 г. и т.н. През 1986 г. Европейския парламент и правителствата на страните-членки подписват Единен европейски акт. Той въвежда реално законодателно сътрудничество между Европейския парламент и Съвета на Европейската общност. Европейския парламент е единствената институция на Европейския съюз, която провежда открити заседания. Депутатите са организирани по политическа принадлежност, обединени в политически групи. Ръководен орган на Парламента е Бюрото на парламента, което се състои от президент и 14 вицепрезиденти, включително петима квестори със съвещателен глас. Депутатите са разпределени в 20 постоянни комисии. Европейския парламент защитава интересите на гражданите на Съюза. Сесиите си провежда веднъж месечно в Страсбург. Днес в Европейския парламент са представени близо 500 млн. души от 27-те страни-членки.

Денят на Европейския парламент естествено се чества и в България. Точно на петдесетия рожден ден на Европейския парламент на 19 март 2008 г., заради историческата символика и значимостта на юбилея започна мащабен комуникационен проект, изпълнен от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал Европа. Комуникационната кампания се проведе под мотото „Взаимодействие с Европейския парламент”. Кампанията бе подходящ повод да погледнем напред към новата роля и повишените правомощия на Европейския парламент, съгласно Лисабонския договор (в сила от 1 декември 2009 г.), изискващ още по-интензивен диалог между гражданите и евродепутатите.

Българският парламент пък бе домакин по същото време на официалното откриване на Международната конференция „50 години Европейски парламент – през погледа на медиите”. Представителният форум се проведе под почетния патронаж на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и на председателя на парламента Георги Пирински. По повод 19 март – денят на Европейския парламент, различни неправителствени организации, младежките организации на политическите партии и студентски сдружения в България организират различни публични лекции и дискусии, които предоставят на българската общественост информация относно дейността на Европейския парламента и правилата и процедурите на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com