Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям празник иде на 15 юни, спазват се редица традиции и обичаи

14 юни 2024, 23:56 часа

Утре, на 15 юни отбелязваме Видовден - всяка година празникът се пада на тази дата, а по стар стил е на 28 юни. Зад израза "Ще дойде Видовден" се крие цялата символика на празника. Вярва се, че на този ден всеки получава възмездие за злините, които е извършил. По изключение този празник не е посветен на даден светец. Той носи името на Вида, която е сестра на изпращащите гръмотевици - Елисей и Вартомолей.

Според други вярвания празникът носи името на езическото божество Видо, което изпраща гръмотевици да унищожат реколтата на грешниците. Празникът се свързва с куп обичаи и традиции.

Видовден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Традиции и обичаи на Видовден

Посрещането на слънцето в ранни зори е един от обичаите на празника, който е ден не само на възмездието, но и на култа към Слънцето. От там идва и вярването, че посрещането на изгрева дарява с вяра и сили.

На този ден момите извършват ритуал за привличане на любовта - те окачат чеиза си по оградите. Огряван от слънцето, той привлича погледите на момците, а след това и любовта идва в живота на момата. 

Според друг обичай младите момичета, които измият лицата си с роса на този ден, ще станат много по-красиви.

Този обичай се изпълнява и от слепците - според поверията това може да ги избави от недъга им. На Видовден не трябва да се работи. Извършването на тежък полски или физически труд може да предизвика градушки и други природни бедствия. 

Друг обичай е паленето на огньове. Счита се, че прескачането им предпазва от градушки, а също така носи здраве и изцеление. 

Измиването с „видовенска” вода (събира се от росата по растенията) е обичай, който се изпълнява от момите. Според вярването тази вода ще направи не само косите им по-буйни, но и лицата им по-сияйни.

Годечко, Брезнишко и Трънско са районите, в който този празник е на особена почит. Видовден се почита като празник на здравето на очите в Граовско. Този празник се чества не само у нас, но и в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска.

Кога е Видовден – всеки трябва да знае това!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес