Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

02 юни 2024, 00:03 часа • 2167 прочитания

На 2 юни 2024 г. почитаме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Военни ритуали

Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали на 2 юни, с които ще бъде почетена паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 148 години от героичната гибел на Христо Ботев (1848 - 1876) и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

Още: Какво се случва със съпругата на Христо Ботев след смъртта му?

Почит

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България 2 юни в 12 часа сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

В Калофер

В родния град на Христо Ботев Калофер на 2 юни с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

Още: Колко на брой са стихотворенията на Христо Ботев?

От 11.00 до 12.30 ч. пред паметника на Васил Левски (бул. „Васил Левски“) ще се проведе ритуално четене „В Пантеона на свободата“. Ученици от столични училища четат поезията на Христо Ботев.

От 11.30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония.

Какво се случва с дъщерята на Христо Ботев след смъртта му?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес