X
 
 

Роден е Джузепе Верди

1592 8
Роден е Джузепе Верди

1813 г.

Джузепе Фортунино Франческо Верди е италиански композитор от периода на Романтизма, автор главно на опери.

Един от най-влиятелните композитори на 19 век, негови творби и днес се изпълняват често от оперните театри по целия свят. Излизайки извън рамките на жанра, някои теми от тях, като „La donna è mobile“ от „Риголето“, „Va, pensiero“ от „Набуко“, „Libiamo ne' lieti calici“ от „Травиата“ или триумфалният марш от „Аида“, са се превърнали в траен елемент на популярната култура.

Роден е Джон Ленън

Джон Уинстън Оно Ленън е музикант, текстописец, общественик, художник, актьор и писател, роден на 9 октомври 1940 г., Ливърпул, Англия ...

Въпреки че композициите на Верди понякога са критикувани заради тяхната ограничена хроматичност, както и за мелодраматичния им уклон, шедьоврите на Верди преобладават в обичайния оперен репертоар век и половина след своето създаване.

Ранни години

Джузепе Верди е роден на 10 октомври 1813 година в село Ронколе край градче Бусето в областта Парма, по това време част от френския департамент Таро. На 12-годишна възраст започва да учи в Бусето, където често посещава голямата библиотека на местното йезуитско училище. Още от малък е музикален и свири на орган в местната църква. В Бусето той получава и първите си уроци по композиция. През 1830 година прави първото си изпълнение пред публика в дома на местния търговец Антонио Баредзи.

През 1833 година с финансовата помощ на Баредзи, Верди заминава за Милано, за да продължи образованието си. Там той взима частни уроци по контрапункт и посещава оперни представления и концерти, главно с германска музика. Той посещава салона на Клара Мафеи, където го окуражават да се посвети на театралната композиция.

След завръщането си в Бусето Джузепе Верди получава общинска служба като музикант. Баредзи го кани да дава уроци по музика на дъщеря му Маргaрита и малко по-късно, на 4 май 1836 година, двамата се женят. Семейството има две деца, Вирджиния Мария Луиджа (1837-1838) и Ичилио Романо (1838-1839), които умират малки, последвани на 18 юни 1840 година от майка си. Верди, който по това време пише първите си опери, е потресен от преждевременната им смърт.

При Кашмирското земетресение загиват над 57 хиляди души

Кашмирското земетресение е земетресение с магнитуд 7,6 по Скалата на Рихтер, станало в 08:51 пакистанско време (09:21 индийско време) н...

Първоначален успех

Първата опера на Джузепе Верди, „Оберто, граф ди сан Бонифачо“, е представена на 17 ноември 1839 година в миланския театър Ла Скала. Тя постига известен успех, след което импресариото на театъра Бартоломео Мерели сключва с Верди договор за още две опери. Докато пише първата от тях, „Мнимият Станислав или крал за един ден“, умира съпругата му, а нейното представяне през септември 1840 година претърпява провал. Верди понася тежко тези лични и професионални неуспехи и дори се зарича да се откаже от композирането, но Мерели го убеждава да напише и втората опера, за която са се договорили.

Верди проявява взискателност към всички страни на оперното изкуство - либретото, изпълнителите, режисурата, дори декорите и сценичните костюми. Именно увлекателното либрето, което е съсредоточено върху идеята за нацията и нейната свобода, го привлича да напише следващата си опера. Поставена през март 1842 година, „Набуко“ става първият голям успех на Верди, донесъл му широка известност. Нейните мелодии излезли извън операта и били изпълнявани на всякакви места. Операта била изтълкувана като призив за формиране на италианска държава, обединяваща земите на тогавашните няколко дребни кралства. Верди става национален любимец, символ на патриотичен интелектуалец. През следващото десетилетие, което по-късно той нарича „каторжнически години“, Верди пише още 14 опери. С „Ернани“, базирана на известната едноименна пиеса на Виктор Юго, той се прочува и извън границите на Италия и през 1847 година той поставя първата си опера в Париж - „Йерусалим“. Постановката следва френската традиция, включваща продължителни балетни сцени, и „Йерусалим“ става първата опера на Верди в жанра гран опера. По това време Верди пише и операта „Макбет“, определяна често като неговата най-оригинална опера. За пръв път той прави опит за опера без любовен сюжет, нарушавайки едно от основните правила на италианската опера от 19 век.

Между 1847 и 1849 година живее в Париж, където се запознава с втората си съпруга - певицата Джузепина Стрепони.

Среден период

Мексико е обявено за република

Дълго време се смята, че първите хора се появяват в Централна Америка преди около 40 хиляди години, но съвременните изследвания опровер...

От 1851 г. започва нов период в творчеството на Верди. Първите три опери от този период, "Риголето" (либрето Пиаве), "Трубадур" (либрето Салваторе Камарано) и "Травиата" (либрето Пиаве), са посветени на по-общочовешки сюжети и доказват умението на Верди да изгражда и развива до съвършенство оперната форма. Други опери на Верди са "Симоне Боканегра", "Сицилиански вечерни","Бал с маски", "Силата на съдбата", "Дон Карлос". По това време Верди написва и едно друго голямо и също така вечно произведение - "Реквием", посветен на поета Алесандро Мандзони.

Последни години

В последния си творчески период написва само три музикално-сценични творби - "Аида", "Отело", "Фалстаф". Тези опери се считат за връх на неговото изкуство. Верди написва малко произведения извън оперите. През 1873 г. изнася струнен квартет. Написва и две църковни песни по текст на Данте.

Джузепе Верди умира на 27 януари 1901 г. в Милано.

Източник: wikipedia.org

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ЕРТ162 2 ЕРТ162 преди 1 година Профил на трол?
  Каква беше поговорката за вълка и козината му? Та така и членовете на ГрупатаОсобеноТъпиТролове „Оникалните Олигофрени” (ГОТТ”ОО”)(бивша ВИГ „Актуалните”). Не могат да се откажат от COPY/PASTE творенията си доукрасени с измислици.Четете по-долу и се наслаждавайте на простотиите им.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На 10 октомври 1912г., по време на Балканската война, след двудневни срещни сражения войските на 1-ва и 3-а армия удържат победа над Източната турска армия при Гечкенли, Селиолу, Ескиполос, Петра и Ериклер.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На 10 октомври 1938 г. в 15 ч. в сърцето на столицата на България, е застрелян ген. Йордан Пеев - един от най-способните и обичани български офицери. По време на Балканската война Йордан Пеев е командир в 1-ви пехотен софийски полк и се проявява с героизма си в тежкия бой при Селиолу, когато са отблъснати османските части и се разделят подразделенията им , прикриващи Одрин от основните османс виж още ›› ки сили при Лозенград - това предобределя категоричната победа на българската армия в Лозенградската операция(която руския шпионин радко димитриев прави напразна) От януари 1937 г.ген. Йордан Пеев е началник на Генералния щаб на Българската армия - на плещите на висококвалифицирания български офицер и командир Йордан Пеев е стоварена грижата за войската ни след отпадането на военните клаузи, касаещи България. След кървавата вакханалия до 30-те год. организирана и платена от МОСКВА, за българското общество това покушение над ген.Йордан Пеев е направо в сърцето на Българската войска.
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Йордан Пеев израства сирак. Работи като учител преди да завърши военното училище в София. В Първата световна война Йордан Пеев е дружинен командир в 43-и пехотен полк, а от декември 1917 г. е началник на оперативния сектор в щаба на действащата армия на Македнския фронт, на който българската армия защитава земята ни основно от руска армия АГРЕСОР. Септември 1918г подстрекаваните от комунистите виж още ›› метежници нападат Главния щаб на Българската армия – при защитата му българския офицер Йордан Пеев е ранен, а щаба - опустошен. След войната Йордан Пеев работи неуморно за българаската армия: преподава във Военното училище; председател на Военноисторическата комисия при Щаба на армията и главен редактор на „Военен журнал“ , „Български воин“ и „Съвременна пехота“; началник на секция в Щаба на армията. 1931 г. полк. Пеев е началник на пехотното отделение в Школата за ротни, батарейни и ескадронни командири, след което е началник на пехотната школа във Търново;инспектор в Щаба на жандармерията; флигел-адютант на царя и началник на Военната академия. 1935 г. като командир на 5-и пехотен полк е произведен в чин генерал-майор и е началник на отдел в Щаба на армията и председател на съвета при Военноиздателския фонд, началник на ВУЗ и помощник-началник на Щаба на армията; инспектор на Пограничната стража.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  От януари 1937 г. Йордан Пеев е назначен за началник на Генералния щаб на Българската армия и веднага след отпадането на военните клаузи, касаещи България провежда две мащабни есенни маневри в Поповско - 1937 г. и в Пловдивско - 1938 г. На 2 октомври 1938 г. в присъствието на цар Борис, ген. Пеев и военния министър ген. Теодосий Даскалов започва разбор на пловдивските военни маневри - само 8 дни виж още ›› по-късно ген.Пеев е убит посред бял ден насред София.И до днес се пазят в тайна мотивите за бруталния разстрел на един от най-талантливите командири и ръководители на Българската армия .
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ген. Йордан Пеев е ПОКАЗНО РАЗСТРЕЛЯН в центъра на София, около 15 часа на тротоара пред министерството на правосъдието, на 10-ина крачки от ул.Бенковски. Заедно с него е убит и придружаващия го директор на Географския институт, майор Димитър Стоянов. Нападателят е намерен самоубит няколко часа по-късно. Пеев е засегнат от 6 куршума – 1-вия е в корема и 5 куршума откъм гърба са засегнали сър виж още ›› цето, далака, белия дроб и левия бъбрек - 3 - те от тях са смъртоносни. - криминал(известен с прозвището Звярът, който ‘’в затвора попаднал на хора’’- бил е с руския терорист Славчо Трънски в Сливенския затвор и заедно излизат при амнистията за раждането на престолонаследника 1937 г.) Пеев е засегнат от 6 куршума – 1-вия е в корема и 5 куршума откъм гърба са засегнали сърцето, далака, белия дроб и левия бъбрек - 3 - те от тях са смъртоносни.По Пеев е стреляно от два пистолета. Единия, от който са изстреляни 4 куршума е захвърлен между труповете на Стоянов и Пеев, а вторият, който е с по-голям калибър е намерен до зида на правосъдното министерство недалеко от дясната ръка на наемника. Това е информация изнесена в печата. В напрегнатата международна обстановка, след Мюнхенската спогодба резултатите от следствието не се коментират публично, за да се запази вътрешното спокойствие в страната. Много ревностен търсач на истината за смъртта на генерала е политика, журналист Тодор Кожухаров, който прави журналистическо разследване - Тодор Кожухаров пише във в-к „Слово“: „Убийството на един генерал, като нашият заслужил покойник, е удар срещу държавата. Ето това е, което ни смущава.“
  : 1 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Както и за показното убийство на Стамболов и за това , точно толкова варвско убийство , гузните комунисти след 9-ти обвиниха ВМРО . А руската/съветска кървава ръка се провижда и зад двете. Московския Коминтерн 1934 г. е обявил ‘’македонска’’ нация , след безуспешните опити от времето на Съединението българите там да станат сърби. Това посърбяване е руския начин тогава да се пречи на авто виж още ›› номията на Македония, защото им е съвсем ясно, че след автономията ще последва и второ Българско Съединение. Военните маневри 1938г. показват на коминтерновска Москва, че армията на Борис е точно толкова боеспособна, колкото и армията на Александър I - показното убийство на ген. ПЕЕВ е за назидание и предупреждение към всеки български генерал и към царя (когото тровят точно като първия български генерал и княза Обединител). Точно каквато е целт и на убийството на българския държавник Стамболов : за назидание на всеки следващ( и до днес )премиер и Фердинад , който би дръзнал да води пробългарска политика неподчинена на интереса на ‘’освободителката’’.
  : 1 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Съветски наемни убийци избиват последователно и целенасочено военния елит на България за да си осигурят несъпротива при нападение на България. След убийството на началника на Генералния щаб на Българската армия следва серията показни разстрели 1941–45 г от руски терористи(които после Московските окупатори инсталират на власт). Втората световна война и последвалите катаклизми у нас погребват делото виж още ›› на генерал Йордан Пеев – 1944г. съветската армия изнася от окупирана България целия държавен архив в Москва .Избито е българското офицерство заедно с целия български елит. Българския офицер, участвал и в Балканската и в Първата световни войни, журналист, политик и общественик , Тодор Кожухаров, който прави журналистическо разследване на поръчаното от Москва назидателно убийство на ген. Пеев, е осъден на смърт от т.нар. ‘’народен съд’’+ 5 милиона глоба и конфискация на имуществото му и Тодор Кожухаров е убит с удар от револвер, за по-сигурно, още докато осъдените на смърт са ескортирани за изпълнение на смъртните им присъди . Но гузен не гонен бяга и шумкарския ‘’ген.’’ славчо трънски в телевизионната си пиеска “Годежна вечеря’’(1977г) , целия в бяло посочи на драгия зрител ‘’пръста на двореца в това пъклено дело’’- ЦИНИЗЪМ е другото име на руския комунизъм(както и на днешния пост тоталитаризъм - путинизъм и мутризъм) Точно тодор живковото протеже славчо трънски лежи в Сливенския затвор заедно с наемния убиец на ген. Пеев и заедно ги пускат на свобода при амнистията за раждането на престолонаследника 1937 г. На татък е ясно - разстрели и червени тлъсти червеи , които вече са пипала на ДС-КГБ мафиотския октопод , КОЙто задушава България
  : 1 !