X
 
 

САЩ обявяват бойкот на Олимпийските игри в Москва

1839 5
САЩ обявяват бойкот на Олимпийските игри в Москва
Снимка: Getty Images/Guliver
Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва, СССР от 19 юли до 3 август 1980 г.

Поради нахлуването на съветските войски в Афганистан в края на 1979 г. някои западни страни обявяват бойкот на олимпиадата в Москва.

Играта „Скрабъл“ се появява на пазара

Скрабъл (на английски: Scrabble, буквално „драсканица“) е игра на дъска, при която трябва да се съставят думи от отделни бу...

Символ на игрите е руското мече Миша.

На олимпийските игри в Москва България записва най-доброто си представяне на олимпиада и един от най-големите спортни успехи в историята си. Страната печели общо 41 медала (8 златни, 16 сребърни, 17 бронзови) и завършва на 3 място по медали.

Actualno.com

Етикети:

 • на 20 януари 1990 г 3 на 20 януари 1990 г преди 1 месец Профил на трол?
  #наТазиДата #МоSSковия Точно преди 30 години, на 20 януари 1990 г., се случва една от най-големите трагедии на съвременен Азербайджан и едно от безбройните престъпления на московския режим. Московски войски от 40 000 мъже под личното ръководство на министъра на отбраната Язов навлизат в град Баку, където се провеждат многолюдни антиправителствени протести. Невъоръжените хора са смазани от танкове виж още ›› , простреляни, довършени с щикове ... 170 души са убити, от 600 до 800 ранени, няколкостотин - изчезнали. Повече от 200 къщи и апартаменти, най-малко 90 коли, включително 7 линейки, са разграбени и изгорени. Невъоръжените хора са застреляни в упор без предупреждение, войниците довършват ранените със сапьорски лопати и щикове и ги изхвърлят в канавки. Хора са смазани под колелата на военните машини. Убивани са безразборно - жени, деца, мъже. Цивилни, бягащи по разпръснатите улици на Баку, са застрелвани в гърба, тези, които падаха, но все са живи, да доубивани с щикове. След тези кървави събития някои азербайджанци отказаха да говорят руски. За да си представите ада, който се случи тази нощ в Баку, си струва да прочетете разкази на очевидци. 1) "През нощта на 20 януари спях у дома, чух изстрели, събудих се. Внучката ми, на шест месеца, започна да плаче силно, аз я увих и слязох с нея в двора, където вече беше съпругът ми, инвалид от Втората световна война. Научих от разговори, че на нашата улица войници стрелят по прозорците. Изведнъж войници влязоха в двора ни и започнаха да стрелят. Всички хора и аз паднахме на земята, а имаше съседи, жени, стари хора и деца. Имаше много ранени, тогава ми казаха и видях, че мъжът ми е убит. Внучката ми беше ранена от куршум, който който попадна в мен, бях ранена също и в левия крак, войниците стреляха много. Не помня как ме заведоха в болницата, съседите закараха внучката ми и мен в болницата. Нямаше осветление и ме прегледаха час по-късно, на свещи. " 2) "През нощта на 20 януари аз пътувах с кола покрай стоянка на такситата, исках да заведа децата при родителите си, при тях не стреляха, а при нас през цялото време - по прозорците. Изведнъж видях два танка, единият обърнат към паметника на XI Червената армия, а вторият с висока скорост тръгна право към мен. Спрях колата отстрани на пътя и когато танкът проближи, не знам защо, викнах на децата (13 и 15 години) да бягат. Танкът връхлетя колата, нямах време да избягам, попаднах между двете вериги, получих фрактури, части от колата се врязаха в тялото ми. От друга страна спря една "Латвия", хората излязоха от колата, не можаха да разберат какво се случва. Тогава танкът се обърна и и се насочи към "Латвия"-та. Всички хукнаха, а от танка започнаха да стрелят по тях. Децата ми, които се креха в канавката, крещяха, едното беше ранено от куршум в корема. След това танкът си тръгна, непознати ни закараха в болницата в кола ГАЗ-24" Чрез История скреп Настоящее Время
 • и днес русия е с пожизнен диктатор, убиец на полтически опоненти, агресор в няколко държави, военен престъпник, извършител на етнически и религиозни прочиствания в колосален мащаб в Чечня,Грузия, Украйна, Сирия. 3.1 и днес русия е с пожизнен диктатор, убиец на полтически опоненти, агресор в няколко държави, военен престъпник, извършител на етнически и религиозни прочиствания в колосален мащаб в Чечня,Грузия, Украйна, Сирия. преди 1 месец Профил на трол?
  През уикенда Макрон и Меркел бяха на сладка приказка с пожизнен диктатор, убиец на полтически опоненти, агресор в няколко държави, военен престъпник, извършител на етнически и религиозни прочиствания в колосален мащаб в Грузия, Украйна, Сирия. Обикновено когато Франция и Германия сключват договори с Московия, винаги е било за сметка народите на Източна Европа. Така се случи при разделянето на П виж още ›› олша в края на 18-и век, по-късно с пакта Рибентроп-Молотов, а сетне и с окупацията на Източна Европа от мракобесната съветска империя. Днес сделките (като Северен Поток 2), радушният прием на маниакалния кагебист в кулоарите на световната дипломация, вещаят само едно: нови войни и страдания за Източна Европа. Няма да е изненада ако както след агресията в Грузия Путин реши, че Запада няма топки и нахлуе в поредната държава. Всъщност времето за това му изтича. Украйна изправя снага, след подлия удар в гърба и десетилетията московски терор, геноцид, саботаж. Полша е все по-силна. Пространството за агресия и възраждане на скъпата му СССР е все по-тясно. Путин трябва да бърза. А Париж и Берлин му дават кураж, че може би ще му се размине отново.
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ха ами Руснаците защо не бойкотират реципрочно игрите при нахлуване на Хамериканците в: Либия, Югослявия, Ирак и Авганистан (забележете Руснаците се изтеглят, Хамериканците влизат).
 • Дивергент 1 Дивергент преди 1 месец Профил на трол?
  Много ясно че се страхуват да не ги хванат с допинги. САЩ искат лоборатории от подчинени страни.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Гнусен комуняго дивергент , кого хващяха и хванаха с допинг ? Според теб - САЩ !!! Ама , че булгар-болшевик - простак-лисица !!! Какво да се коментира........
  : 5 !
Последно в Актуално