СССР анексира от Япония Курилските острови

13704
СССР анексира от Япония Курилските острови
1945

Курилските острови (на руски Курильские острова), наричани понякога само Курили, са вулканични острови, разположени между полуостров Камчатка и остров Хокайдо. Те отделят Охотско море от Тихия океан. Разположени са в протежение на 1175 км, общата им площ е около 15 600 кв. км. Те са част от Сахалинска област на Руската федерация. Включват 20 големи и повече от 30 по-малки острова.

Имат важно геостратегическо значение. Принадлежността на Курилските острови към Русия се оспорва от Япония. Териториалният спор за Курилските острови между страните е още от втората половина на 19-ти век.

Родена е Янка Рупкина

Янка Рупкина е родена е родена на 15 август 1938 година, но поради трудното възстановяване на майка й след раждането е записана в регис...

Въпреки че са открити рудни залежи на цветни метали, природен газ и нефт, а в началото на 20 век японците са добивали и самородна сяра, добивната промишленост на островите е слабо развита.

Заради суровия северен климат на островите животинският и растителният свят не е особено богат. В миналото на островите са се срещали мечки, а днес са останали лисици, гризачи, над десет вида птици. В крайбрежните води и каменистите плажове се срещат и тюлени.

Добре развит е риболовът и рибната промишленост. На 3 август 2006 г. руското правителство взема решение за развитие на Курилските острови с гарантирани държавни инвестиции в инфраструктурата, социалното и здравно обслужване на населението, промишлеността.

Преди идването на японците и руснаците на Курилските острови живее народността айну (айнами). В науката има 2 версии за техния произход - според едната народът айну е дошъл от Австралия, а според другата това е манджурски народ, дошъл на островите от Далечния Изток на територията на днешна Русия.

Кипър придобива независимост от Великобритания

В Кипър са открити находки от неолита (7000-3800 година преди Христа). Едни от първите заселници на острова са микенците и финикийците ...

Днес от народа айну са останали около 50 000 души, като малко повече от половината от тях живеят в Япония, а другата половина - в Русия. Характерен за народа айну е фактът, че те имат европеидни черти на лицата, бял цвят на кожата и са значително по-едри от съвременните японци. Езикът им е слабо изследван, а днес практически се счита за умиращ език, защото голяма част от айну говорят само японски или руски, като са забравили родния си език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com