Берлинале 2024: Голямо кино, световни звезди и много, много политика

2188
Берлинале 2024: Голямо кино, световни звезди и много, много политика
Снимка: Getty Images

Нови филми с участието на Килиън Мърфи, Кристен Стюарт, Гаел Гарсия Бернал и Адам Сандлър ще бъдат начело на програмата на започващия в четвъртък, 15 февруари, филмов фестивал в Берлин, който може да бъде повлиян от геополитиката.

Засегнато от пандемията и миналогодишните стачки в Холивуд, международното кино се радва на силен подем и изпраща някои от водещите си звезди в германската столица за 11 дни премиери и партита. Но войната в Израел, културните репресии в Иран и все по-силната крайна десница в Германия рискуват да развалят фестивалната атмосфера на 74-ото ежегодно събитие, известно като Берлинале, първото голямо кино събитие в Европа за годината.

"В миналото фестивалът е позволявал глобалната политика да бъде във фокуса на вниманието - например миналата година с войната в Украйна", заяви пред АФП ръководителят на европейското бюро на "The Hollywood Reporter" Скот Роксбъро. "Тази година Газа е тема на уличните демонстрации в Берлин и може да бъде изключително поляризираща", като от режисьорите се иска да заявят позицията си по отношение на войната и се очакват протести под прожекторите на Берлинале. Той отбеляза, че малък брой режисьори са оттеглили филмите си преди събитието в знак на протест срещу подкрепата на германското правителство за Израел.

Снимка: Getty Images

Въпреки това Берлинале избегна друг актуален въпрос, който вероятно щеше да предизвика демонстрации, като отмени поканата за откриването на пет представители на възраждащата се крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" след порой от критики. Напускащата директорска двойка на фестивала - Мариете Рисенбек и Карло Чатриан, заяви, че официалните лица "не са добре дошли на Берлинале" в знак на позиция срещу "антисемитизма, антимюсюлманското недоволство (и) речта на омразата".

Още: България ще бъде представена на 74-тото издание на фестивала Берлинале

Фентъзи и научна фантастика

Междувременно събитието, което отдавна защитава иранските режисьори, призова Техеран да позволи на двама режисьори, за които се съобщава, че са получили забрана за пътуване, да присъстват. Мариам Могаддам и Бехташ Санаиха трябваше да представят новия си филм "Моята любима торта", посветен на ограниченията, наложени на иранските жени, сред 20-те филма в конкурса.

Килиън Мърфи, който е номиниран за "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Опенхаймер", ще открие фестивала с драмата "Малки неща като тези" за системното малтретиране на "пропаднали" жени в ирландски перални, управлявани от Католическата църква. Ирландската звезда се събира за филма с белгийския режисьор Тим Милантс, който режисираше хитовия сериал "Peaky Blinders". По темата: Откриват Берлинале с нов филм с Килиън Мърфи

Кристен Стюарт, която оглавяваше миналогодишното жури на Берлинале, ще покаже "Love Lies Bleeding" за насилствената връзка между управител на фитнес зала и бисексуален културист.

Тазгодишното издание на фестивала може да се похвали със силен състав от фентъзи и научнофантастични филми и ново кино от Африка. Адам Сандлър ще представи най-новия си филм от Netflix "Космически човек" за самотен астронавт, отчужден от съпругата си, изиграна от Кери Мълиган.

Снимка: Getty Images

Мексиканецът Гарсия Бернал се появява в "Друг край", който предвижда технология, позволяваща на опечалените да се свържат отново с мъртвите. В главните роли са носителките на наградата за най-добра актриса от Кан Ренате Рейнсве ("Най-лошият човек на света") и Беренис Бежо ("Артистът").

Любимецът на френските артхаус среди Бруно Дюмон ще представи "Империята", обявен за пародия на "Междузвездни войни".

Още: Латвийски сериал с български създател е селектиран на Берлинале

Тежък дебат за реституцията

Мавританският режисьор Абдерахман Сисако, който спечели френския "Сезар" за филма си "Тимбукту" от 2014 г., се завръща с "Черен чай" - историята на жена от Кот д'Ивоар, която се влюбва в търговец на експортни стоки в Китай.

Френско-сенегалският режисьор Мати Диоп (хитът на Netflix "Атлантида") ще покаже "Дахомей" - документален филм за връщането на културни артефакти в Западна Африка от Европа, а "Празният гроб" също ще засегне разгорещения дебат за реституцията.

Миналата година "Златната мечка" на Берлинале отиде при "На адаманта" - френски документален филм за плаващ дневен център за психично болни.

Тази година кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионго ще бъде първият чернокож председател на журито на фестивала. А Мартин Скорсезе, номиниран за рекорден десети път за "Оскар" за най-добър режисьор за "Убийците на цветна луна", ще пристигне в Берлин, за да получи почетна "Златна мечка" за цялостно творчество, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино