Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия започва колонизация на Луната през 2030 г.

08 май 2014, 10:15 часа • 75125 прочитания

Гръмкото заявление на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин за намеренията на страната да колонизира Луната, което той направи в деня на космонавтиката, се оказа подплатено с добре подготвен план, пише руският вестник "Известия".

На разположение на изданието е попаднал проект за руската лунна програма, подготвен от Руската академия на науките, Московския държавен университет и Роскосмос.

Целта на програмата е до средата на века на Луната да има обитаема база и полигон за добив на полезни изкопаеми. Авторите на проекта не изключват привличането и на частни инвеститори.

Първите пилотируеми полети, с които ще бъде поставено началото на строителството върху земния спътник, ще бъдат осъществени през 2030 година.

Разработчиците заявяват: „Луната е обект, който тепърва ще се усвоява от земната цивилизация. През 21 век може да започне геополитическа надпревара за лунните природни ресурси. Следователно, в Русия трябва да се създава арсенал от необходимите средства, които да осигурят националните интереси на страната в покоряването на лунната повърхност”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес