X
 
 

Solar orbiter излетя! Сондата ще заснеме полюсите на Слънцето (ВИДЕО)

665 0
Solar orbiter излетя! Сондата ще заснеме полюсите на Слънцето (ВИДЕО)
Снимка: NASA
3,2,1... Solar Orbiter излетя от Кейп Канаверъл. Сондата беше изстреляна с ракета "Атлас V". Целта й е да изследва динамичното поведение на Слънцето и да заснеме полюсите му.

Вижте го в следващото видео:

Solar Orbiter е съвместен проект между Европейската космическа агенция и NASA, която е осигурила един от инструментите й, както и самото изстрелване. Европейската агенция е осигрила 9 от инструментите, с които сондата ще изследва Слънцето.

Подробности за мисията:

Това е втората сонда, която изследва Слънцето от близо. За "Parker" (Паркър), изстреляна преди година и половина, сме ви разказвали. ВИЖТЕ ТУК.

"Solar Orbiter" няма да навлиза в слънчевата корона като "Parker", но ще маневрира на уникална орбита, по която ще премине над двата полюса, които досега не са снимани.

Заедно с мощните наземни обсерватории, двете сонди ще са като оркестър, каза Гюнтер Хасингер, научен директор в ЕКА: "Всеки инструмент свири различна мелодия, но заедно изпълняват симфонията на Слънцето".

Стойността на проекта е 1,5 млрд. евро. Пътешествието на сондата "Solar Orbiter" ще продължи две години, а научната й мисия - между пет и девет години.

Actualno.com

Етикети:

Естествени камъни според зодията
Естествени камъни според зодията

В много култури се смята, че природният камък притежава сила и необяснима енергия. Приема се, че всеки представител на Зодиака има собствен камък...