Земетресението в Япония през 2011 г. е "белязало" земната гравитация

165281
Земетресението в Япония през 2011 г. е "белязало" земната гравитация

Европейският спътник ГОЦЕ, който бе използван за картографиране на земната гравитация, установи, че опустошителното земетресение в Япония през 2011 г. е оставило своя отпечатък върху гравитацията на нашата планета, съобщи ЮПИ.

Големите земетресения не само деформират земната кора, но могат също да предизвикат промени в "локалната" гравитация, която варира от едно място на друго и бе измерена с чувствителните прибори на борда на ГОЦЕ, заявиха учени от Европейската космическа агенция.

Агенция по земята ще налага ограничителни мерки за чужденци

Обмисля се създаването на агенция или комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци. Едно ...

Приборите разкриха, че земетресението в Япония е променило гравитационното поле. "Локалната" гравитация може да варира, тъй като материята във вътрешността на Земята не е еднородна.

Значителни промени в разпределението на материята, като онези по време на земетресението в Япония през 2011 г., могат да предизвикат допълнителни вариации на гравитацията.

ГОЦЕ картографираше земната гравитация с безпрецедентна точност от повече от 4 години, но никой не очакваше данните да покажат подобни промени след време, поясниха учените.

Земетресението в Япония обаче опроверга тези очаквания. Спътниковите данни доказаха, че силните земетресения не само деформират земната кора, но могат също да предизвикат малки, но постоянни промени в "локалната" гравитация. Това може да допринесе за увеличаване на познанията ни за земетресенията и последствията от тях, отбелязаха учените.

(БТА)

Запаси с питейна вода лежат под световния океан

Австралийски учени установили, че водните резерви под морското дъно са с обем пет пъти по-голям от този на сладководните езера на план...

 

 

 

 

И предците ни са виновни за глобалното затопляне

Дори нашите предци са влияли на глобалното затопляне преди няколко хиляди години. Тази хипотеза се потвърждава от резултатите от проучв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос