X
 
 

България: Първа в ЕС по брой загинали при катастрофи

1389 1
България: Първа в ЕС по брой загинали при катастрофи
Снимка: БГНЕС
По един показател страната ни е на водещо място сред всичките 28 страни-членки в Европейския съюз и този показател за съжаление е брой на жертви на пътя.

Средно по два човешки живота се погубват на ден у нас заради шофиране с превишена скорост, отнемане на предимство, заспиване зад волана или други причини.

Новата държавна агенция за безопасност на пътя изчисли кога катастрофираме най-често

Най-много пътнотранспортни произшествия в страната настъпват в часовия пояс между 16 и 20 часа. Това посочи Малина Крумова, председател...

Според данните на МВР от началото на 2019 година до края на октомври, катастрофите у нас са над 5000, като при тях загиналите са близо 500 души, а ранените са повече от 6800.

През 2018 г. в страната са регистрирани 6684 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 611 и са ранени 8466, от които 6478 леко и 1988 тежко.

Анализът на Евростат за тенденцията със злополуките на пътя с фатален край през 2017 г. показва, че България е и на първо място в ЕС по брой загинали при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители.

Характеристиката на фаталните инциденти при отделните категории превозни средства показва, че България се нарежда с най-висок дял смъртност в категорията на леките автомобили - 64 смъртни случая на милион жители. Това е почти шест пъти повече от най-ниското съотношение в Малта - 11. Средният показател за ЕС е 23 смъртни случая на 1 милион при категорията леки автомобили.

Неуменията на шофьорите, скоростта, агресията и ниската концентрация - най-рискови на пътя

Вторият годишен доклад от националния изследователски проект SDIndex (Safe Drive Index/Индекс за безопасно шофиране) обобщава в задълб...

По данни на МВР за периода 2011-2017 г. при ПТП с челен сблъсък са загинали 910 души, а ранените са 6 995, като по-голямата част от пострадалите нямат никаква вина за катастрофата.

Акция "Зима"

Над 16 000 от проверени почти 70 000 шофьори са глобени в рамките на традиционната акция, сочи статистиката на МВР и СДВР. Има някои шокиращи примери на нарушения - диджей е карал с 3,6 промила алкохол в кръвта, а шофьор е вдигнал 151 км/ч в рамките на София. Друг шофьор пък е карал със 194 км/ч по магистралата.

Има обаче и добра новина - няма тежки пътнотранспортни произшествия със загинали студенти или участници в студентския празник по време на акцията, чийто акцент бяха именно младите хора. Има обаче 8 катастрофи, с шестима ранени студенти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Много лоши пътища(липса на маркировка,осветление,кръпки и дупки)+липса на контрол+стари автомобили+самозабравени нинджи+липса на адекватна медицинска грижа=най-много жертви. Нима това е изненада за някой или сега ще ме заплюят от герберско-бесепарско-депесарската клика? И омдератора ще ме изтрие?