Архитектурата търси...

7900
Архитектурата търси...

"Архитектурата търси..." това ще е основната задача на петото издание на Sofia Architecture Week. Програмата е структурирана така, че да инициира разговор за пространствата за култура у нас. В този разговор ще бъдат въвлечени, от една страна, архитекти и урбанисти, артисти и културни мениджъри от друга, институциите, от които зависи културната политика на страната, и най-широка публика, която всъщност потребява тази култура.

Всеки от дните на основната програма е посветен на среща между архитектурата и изкуствата. От вторник до петък (27 – 30 ноември) ще се дебатира темата за връзката градските пространства с природата, със сценичните, визуалните и музикалните изкуства, и не на последно място – с хората. Панелите Архитектура търси СЦЕНА, Архитектура търсиВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА, Архитектура търси МУЗИКА и Архитектура търси общество стартират всяка вечер в 18:00 часа, а непосредствено след презентациите, вечерите ще продължават с безплатни архитектурни прожекции.

Архитектура търси СЦЕНА (27 ноември) е първият от четирите тематични панела на SAW 2012. Той ще дискутира как архитектурата може да си взаимодейства със сценичните изкуства по най-ползотворен начин. Сред участниците са немският архитект Щефан Шулц от студио GMP architekten (който ще изнесе лекция на тема новите сгради за сценични изкуства в Европа и Китай), естонците от Salto Architects (които успяват да размият разликата между архитектура и инсталация с провокиращите си сгради, а един от последните им реализирани проекти е летен театър в столицата Талин, направен от боядисани в черно бали слама), Stilstroy Trading (един от водещите доставчици на декоративни архитектурни продукти за интериор и екстериор) и българският режисьор Младен Алексиев (когото познаваме от проекта 36 маймуни и редица пиеси).

Архитектура търси ОБРАЗИ е вторият тематичен панел на SAW 2012 (28 ноември). В него участие ще вземат чешките архитекти от Projektil Studio (които предлагат интердисциплинарни отговори на архитектурни въпроси), Alukoenigtahl (които ще говорят за възможности за реставрация на остъклените конструкции със запазване на автентичния стил на сградата) и българската суперзвезда на съвременното изкуство Недко Солаков (един от най-добрите ни арт-експорти след Кристо).

Сред лекторите в третия панел, Архитектура търси МУЗИКА, са италианецът Paolo Desideri (един от основателите на ADBR Architetti Associati, които от студентско обединение на хора с общи интереси се превръщат в едно от най-големите италиански архитектурни бюра за сгради за култура), фирма Stivox (които ще говорят за връзката между пространство, акустика и предназначение на сградата) и културният мениджър Васил Димитров (дипломиран диригент и изпълнителен директор на радио Класик ФМ и радио Джаз ФМ.

На 30 ноември, петък, ще се проведе последният панел, Архитектура търси общество, който ще изследва връзката между активните граждани и архитекти, и градската среда. В него ще се включат румънците от studioBASAR (които провокират Букурещ с архитектурни акции), норвежките архитекти от Fantastic Norway (които се събират през 2004 година в пътуваща каравана, за да върнат архитектите сред хората като буквални строители на обществото) и българският проект Нагледна ( Радомир Данков и Райчо Станев, познат с дизайна на книжни корици визуалната идентичност на фестивала Goat Milk Бела Речка). Каним ви на прожекции за алтернативни арт пространства (чешкия център Trafacka) и разговор за бъдещето на детските площадки> Гост на темата за рекламите и културната инфраструктура в София е мениджърът на Орхус (Дания) – Европейска столица на културата 2017 Тревър Дейвис – едно от най-голмите имена в бранша.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com