Човешкото се разкрива в уникалните „Полета на духа” на Пиер Бурдийо

25220
Човешкото се разкрива в уникалните „Полета на духа” на Пиер Бурдийо

Внушителното издание „Полета на духа” (ИК „Изток-Запад”) на Пиер Бурдийо е премиерно не само за България, но за целия свят, а съдържанието на книгата, макар и комплексно като тематика и стил, е с извънредна общокултурна и чисто човешка значимост.

Интелектуалното светило Пиер Бурдийо (1930–2002) е може би най-известният френски социолог на ХХ век. Научното му дело и обществената му ангажираност заслужено му определят мястото на един от най-значимите участници във френския интелектуален живот, оказал изключително влияние върху хуманитарните и социалните науки и особено върху френската и световната социология. Творчеството на Бурдийо наложи в модерната социология няколко магистрални понятия: поле като фундаментално пространство на социално съперничество, хабитус като принцип на действие на социалните дейци и символно насилие като изначален механизъм за налагане на отношенията на доминиране.

Как ранното християнство е третирало жените?

Епистоларното творчество на св. Аврелий Августин се представя за първи път на български език – „Избрани писма до жени&rdquo...


С пространно и академично покритие сборникът „Полета на духа” приветства читателя в свят, който анализира модерността блестящо – това е социалният свят в модерните общества, който се състои от полета: разделението на обществените дейности води до обособяването на социални подпространства, специализирани в извършването на определена социална дейност. Тези полета притежават относителна автономност спрямо обществото като цяло. Те са йерархизирани и тяхната динамика се дължи на борбите между социалните дейци, които се стремят да заемат в тях доминиращи позиции. Бурдийо подчертава изключителното значение на борбата и конфликта за функционирането на дадено общество, като конфликтите се разиграват преди всичко в различните социални полета, породени са от съответните йерархии и се основават на опозицията между доминиращи и доминирани дейци, а не се свеждат само до конфликти между обществените класи.

„Полета на духа” е сериозно заглавие със сложни теми, но с изчерпателен и брилянтно конструиран наратив. Изданието е специално не само заради академичната си и чисто общочовешка значимост като съдържание, но и защото е единствено по рода си. Книгата е част от един амбициозен проект: двутомникът „Полета“. Първият том е именно „Полета на духа“, а вторият предстои да излезе в началото на пролетта през 2013 г. и ще се казва „Полета на властта“. Двете части на „Полета”, включващи статиите на Бурдийо, посветени на ключовото понятие „поле“, са значимо културно събитие не само за България, но и за целия свят, тъй като никога досега не са били публикувани в този им вид.

Посетете дисциплинирания свят на „Петата дисциплина”

Когато говорим за настолни книги с историческа и общочовешка значимост, се имат предвид именно епохални и фундаментално проникновени из...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com