Ицхак Финци ще бъде награден за приноса си към киното

14498
Ицхак Финци ще бъде награден за приноса си към киното

Енергичен, еуфоричен и жилав, безмерно талантливият Ицхак Финци е сред стълбовете на актьорското тайнство. Той е като ходеща метафора на Артиста: и да се превъплъщава, и да свири, и да дирижира, и да режисира, и просто да разказва, съумява да разплиска щедро колорит и сред най-непрогледната сивота наоколо. Независимо дали е в София, Будапеща или Ню Йорк, роденият пътешественик Ицхак Финци търси чудото, играейки. Без умора.

Ицхак Финци е роден на 23 април 1933 г. През 1955 завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, заедно с цяла плеяда бъдещи тогава знаменитости като Григор Вачков, Татяна Лолова, Никола Анастасов, Досю Досев, Емилия Радева, Хиндо Касимов, Юрий Яковлев и др.

Необикновен документален филм на София Филм Фест

"Витоша” е филм за планината-оазис, разположена в покрайнините на София; филм за планината, която прави хората свободни, но също ...

Застава за пръв път пред камерата през 1957 г. – играе еврейче, което опасвало с бодлива тел собствения си лагер. Сред най-добрите му филми са „Преброяване на дивите зайци” (1973), „Вилна зона” (1975), „Щурец в ухото” (1976), „Закъсняло пълнолуние” (1996), „Откраднати очи” (2005)... Носител е на орден  „Стара планина”- I степен и е почетен гражданин на София.

В негова чест София Филм Фест ще покаже филмите „Преброяване на дивите зайци” и „Вера”.

Сатиричната комедия „Преброяване на дивите зайци” на Едуард Захариев, по сценарий на Георги Мишев, е насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората в съвременния живот. Кинокритикът Атанас Свиленов определя кинотворбата като един от десетте най-добри български филми - истинска революция за времето си. Репликата „Хубав край, хубави хора” се превръща в една от най-популярните и емблематични в родното кино.

Историята е за чиновника-статистик Асенов, в ролята Ицхак Финци, който пристига в с. Югла с абсурдното поръчение „отгоре” да сформира преброяване на дивите зайци в землището на селото. Всички здрави мъже трябват да бъдат включени в тази инициатива. Скоро преброяването приключва без нито един заек в статистиката. Това не пречи на преброителите да отпразнуват „изпълнената задача” шумно, с много вино и ракия.

Акцентите в програмата на „София Филм Фест 2013”

По традиция „София Филм Фест” представя на своята публика някои от най-сериозните фаворити на фестивалните журита от отмина...

Игралната новела „Вера” е отличена със „Златен витяз” на кинофестивала в Омск, където побеждава конкуренцията в раздела „Студентски и дебютни филми”.

Освен персонажа на Ицхак Финци, главен герой във филма са и места, нарочени за люлка на световната култура като Париж и Флоренция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com