Икономиката на XXI век – поведенческата икономика

87698
Икономиката на XXI век – поведенческата икономика

Постепенното настъпване на рецесията от 2007 г. насам промени изцяло света. С изменението на международната икономика настъпиха промени и в живота и всекидневието на всички ни. Тъй като пазарите от доста време не работят така, както пише в учебниците, днес имаме нужда от нов начин на мислене, нови действия, нова икономика. Икономистът и бивш журналист в ВВС Пийт Лън представя тази нова, т.нар. поведенческа икономика, в своята книга „Първични инстинкти“.

Лън ни демонстрира нещо твърде любопитно: човешките инстинкти не само са изненадващо сложни, но понякога – дори коварни! Това се дължи на дълголетната еволюция, докато сме усвоявали и сме се адаптирали към търговската си похот. Ако успеем да разберем как тези инстинкти функционират и какви точно са техните характеристики, това ще промени коренно начина ни на живот и на мислене по отношение на редица икономически и бизнес въпроси – от по-дребните до сериозните и глобалните проблеми за разрешаване. В съвременния век е крайно време да посрещнем един изцяло нов вид икономисти – поведенческите икономисти, които ще ни поведат по изцяло нов път за усвояване и овладяване на актуалните проблеми.

„Първични инстинкти “ носи подзаглавието „Човешката природа и новата икономика” и адекватно успява да информира широката аудитория какво представлява поведенческата икономика, оборвайки чрез научни изследвания и икономически експерименти всеобщото (погрешно) мнение, че светът на бизнеса е основан на действията на егоистичните калкулиращи машини в лицето на съвременните икономисти. Основавайки се на резултатите от тези изследвания, авторът твърди, че стандартната икономика е вече толкова далеч от реалността, че цялата дисциплина трябва да претърпи истинска научна революция. Старите разбирания в голямата си част ще бъдат заменени с коренно различни принципи, защото новите икономисти на практика изобщо не се държат като егоистични, независими калкулатори и в много случаи даже не се и доближават до такова поведение.

Поведенческата икономика е едно бързо разрастващо се течение, което Лън умело изяснява. Стандартните икономически допускания са били оборвани от научни открития много преди разразяването на настоящата финансова криза. За разбирането на значението на тази относително нова наука не трябват познания по висша математика, умения за разшифроване на таблици и диаграми, нито уморителни справки със специализирани речници за непознатите думи. Може би най-важното и основно качество, което човек трябва да притежава, за да осмисли тезите на Лън и новата икономика, е да умее да се поставя на чуждото място. Поведенческата икономика разкрива нашите най-първични икономически инстинкти – разбирането как инстинктивно подхождаме към правенето на бизнес един с друг като потребители, работници, мениджъри, търговци…

„Разбирането на първичните човешки икономически инстинкти”, обяснява Лън, „може да промени гледната ни точка за всеки основен икономически въпрос, за който можем да се сетим, защото каква е истинската ни същност е определящият въпрос за всяка теория, занимаваща се с това какво става, когато хората работят заедно, обменят и търгуват едни с други... а освен това ни помага и да разберем как успяхме да се насадим в такава ужасна каша.”

Цена: 17,90 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com