Пясъчни фигури красят Южния парк в София

55562

Пясъчна скулптура на председателя на ЕК Жозе Барозу и германския канцлер Ангела Меркел може да се види на тазгодишния фестивал Артфория 2013 в София.

Даниел Кънчев обяснява, че избира тях, защото за него пясъкът е вид забавление, а пък и темата е "Новото време". Той е скулптор и обикновено работи в камък и бронз. С тях обаче сътворява философията си за живота – за любовта и драмата. Той участва в Бургаския фестивал и призна, че с пясък не се работи толкова трудно и докато е мокър се обработва по–лесно. В зависимост от метеорологичните условия пък живота на такава скулптора може да издържи и много месеци. За да стане това обаче, след като изсъхне пясъкът, скулптурата трябва да се фиксира с разредено лепило. Така Меркел и Барозу от пясък може и да останат в София в Южния парк до края на годината, а до тях път се твори фугира на българка тръгнала към Европа.



Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Хиляди бургазлии и гости на града присъстваха на мултимедийното шоу, с което бе открит шестият фестивал на пясъчните фигури в парк "Езе...

За втора поредна година се провежда Фестивал на пясъчните фигури в София. Такъв обаче се организира още от 2008 година в Бургас. Този пясък обаче не е като този на плажната вица, той е с високо съдържание ние на глина и се взима от място в близост до София. Донесен е за миналогодишния фестивал, оцелял и за този и сега скулпторите работят, за да могат преди 15 септември да доставят наслада на своите зрители с фигурите и емоциите, които претворяват. А те са много и най–различни, както всеки от тях ги чувства. Така освен пясъчните фигури на двамата европейски държавници на фестивала ще могат да се видят пясъчен подплашен от мишка слон, има и фигури на птицата на знанието, кацнала на книга. До нея пък е скулптора на човек, който се разкъсва от съзнанието и емоциите, сърцето и ума. Таня пък твори кон, който може би ще стане като детско конче с дете върху него. Има и пчела от пясък, с нея скулпторката иска да напомни, че пчелите в момента изчезват, а са необходими.



Пламен Зарков, който е негов организатор сподели, че се опитват да покажат на хората нещо с тяхното изкуството. "Всяка една фигура има собствено послание, всяка една фигура иска да каже нещо на хората с него. Този фестивал има най – вече две основни цели. Първата е – да покаже изкуство, чрез пясък, да се докоснат хората и децата до това изкуство. Така да ги заангажираме, да ги заинтригуваме и да не стоят непрекъснато пред компютрите, да дойдат сред пясъка и ако имат талант и сред тях да се открият по този начин", каза мъжът.

Втората цел на фестивала отново е благотворителна – да съберат пари и да помогнат на деца в неравностойно положение. Това е лична амбиция на Пламен Зарков още от миналата година – те ги дават на дома в Младост "И мен ме има". И днес част от децата от него, заедно със своите преподаватели. Пари се събират и от дарения и от вход, с парите се покриват част от разходите по фестивала и останалите се даряват на дома. Така миналата година всеки, който е искал да види пясъчните скулптури, пък и да помогне на децата е давал 3 лева, а към края на сезона дори е бил 1.50 лв.

Пясъчните Тарантино и Лейди Гага цяло лято в Бургас

Световно известният режисьор Куентин Тарантино и скандалната певица Лейди Гага ще са в Бургас цяло лято, информират от пресцентъра на м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com