Почина актьорът Ангел Георгиев – Ачо

8304
Почина актьорът Ангел Георгиев – Ачо
В последните месеци той беше сред звездите на сериала "Седем часа разлика"

Днес почина актьорът Ангел Георгиев – Ачо, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Опелото ще се състои на 9 февруари, четвъртък, от 12:30 часа в църквата "Св. Седмочисленици" в София, предаде БГНЕС.

Ангел Георгиев – Ачо е роден на 28 декември 1944 г. във Враца. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1968 г при проф. Желчо Мандаджиев. Работи като актьор в Драматичен театър - Благоевград, Драматичен театър – Пазарджик, 30 години е в Сатиричния театър. От 2002 г. е в трупата на Театър "София". Изиграва над 100 роли на сцена и още толкова в радиото, телевизията и киното.

Въплъщава се като Сотир в "Одисей пътува за Итака" от К. Илиев, Манчо във "Вражалец" и Кочев в "Новото пристанище"от Ст. Л. Костов, Безотговорният в "Рейс", Тихов в "Мамут", Висящият в "Сако от велур" от Ст. Стратиев, Михал в "Михал Мишкоед" от С. Доброплодни, Мъжът в "Брачен етюд" от Е. Олби, Президентът Делбек в "Хотел между тоя и оня свят" от Е. Е. Шмит, поп Борис в "Конят на Александър Велики" и Йосиф във "Всички луди ме обичат" от Стефан Цанев, Баптиста Минола в "Укротяване на опърничавата" от Шекспир и др.

Носител е на национални награди: 1969 г. - IV национален преглед на българската драма и театър за ролята на Борил в "Калоян" от Камен Зидаров, Национален преглед на младежката пиеса – гр.Русе за ролята на Часовников в "Океан" от Ал.Щейн, Първа награда за радиопиеса на национален преглед –гр.Разлог за ролята на Вълкът в "Тайната сила на Мечока Пепо" от Д. Димитров, 1989 г. – Национален преглед на българската драма и театър за ролята на Маджаров и Унгарски в "Обичате ли човешко?" от Мирон Иванов; 1998 г. – Награда "Икар" на САБ за най-добра мъжка роля – Михал в "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com