Вежди Рашидов: Никога не са давани толкова много пари за кино!

4904
Вежди Рашидов: Никога не са давани толкова много пари за кино!
Честит празник!

Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави работещите в сферата на киното в навечерието на празника им – Деня на българското кино, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В поздравлението на министър Рашидов до филмовите дейци се казва:

„Уважаеми дами и господа, скъпи приятели, поздравявам Ви сърдечно по случай Деня на българското кино - 13 януари! Щастлив съм, че през изминалата година, въпреки трудностите, успяхме да намерим средства да финансираме новото българско кино - от „TILT”, през „Аве” и „Островът” до „Love.Net”, „Кецове” и „Подслон”. Никога в историята на Министерството на културата не са давани толкова много пари за кино, както сега. Радвам се, че през 2011 година в България дойдоха да снимат с участие и на наши екипи и истински холивудски звезди като Арнолд Шварценегер и Брус Уилис, най-вече защото когато те си заминаха, навсякъде разказват прекрасните си впечатления от нашата страна - това, което ние като че ли по-трудно правим. Отдавна не са излизали толкова много нови български филми едновременно, както през последните две години. Родните кино заглавия и през 2011 година събираха почитатели и публиката ни свикна да ги търси там, където по-рано бе свикнала да гледа само чуждоезични екшъни. Това е важен знак, че съзидателният процес в киното не бива да спира и трябва да продължим съвместните си усилия то да се реди на достойно място по световните екрани.

Скъпи филмови дейци, надявам се, че и през новата 2012-та на редовните и извънредни конкурсни сесии за игрални, документални, научно-популярни и анимационни филмови проекти ще се появят различни като жанр и режисьорски похват предложения, които ще извървят успешно пътя не само до екрана, но и до сърцето на публиката.

Вежди към засегнатите: Извинявайте!

Министърът на културата Вежди Рашидов направи специално изявление по повод цитирани в медиите отделни извадки от негово интервю в списа...

Бъдете здрави и вдъхновени! Честит празник!”

Денят на българското кино води началото си от датата 13 януари 1915 г., на която в столичното кино “Модерен театър” се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм “Българан е галант” на легендарния сценарист, режисьор и изпълнител - Васил Гендов.

И тази година, по традиция, Националният филмов център ще отбележи професионалния празник на всички, работещи във филмовата индустрия. Съвместно с Българска национална филмотека в кино “Одеон” на 13 януари - при свободен вход - ще се прожектират наградени български филми от 30-ия фестивал на българския игрален филм “Златна роза”, Варна 2011.

Програмата:

14.00 - Love.net - България, 2011, реж. Илиян Джевелеков, 104 мин.

Вежди Рашидов: Медиите стават все по-злобни

"Изказването ми преди 12 години за гейовете е реакция спрямо хора, които притежават подобни качества като характер. Никога не съм се бъ...

6.00 - "Корави старчета" - България, 2011, реж. Пламен Масларов, Ивайло Пенчев, 86 мин.

18.00 - "Демони" - България, 2011, реж. Александър Етимов, 5 мин.

18.00 - "Номер 1" - България, 2011, реж. Атанас Христосков, 75 мин.

20.00 - "Кецове" - България, 2011, реж. Валери Йорданов, Иван Владимиров, 110 мин.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com