Загадъчният човешки ум през очите на страхотния Оливър Сакс

27337
Загадъчният човешки ум през очите на страхотния Оливър Сакс

Оливър Сакс е английски невролог, който прави по-голямата част от кариерата си в САЩ и става международно известен със своите книги, основани на опита му с различни и чудновати пациенти, а „Окото на съзнанието” (ИК „Изток-Запад”) е един от най-значимите му и вдъхновяващи трудове.

В „Окото на съзнанието“ изтъкнатият учен Оливър Сакс разказва историите на хора, които успяват да се движат в света и да общуват с другите, въпреки че са загубили смятаните от мнозина от нас за задължителни сетива и способности. Сред тези способности са силата на речта, зрението, разпознаването на физиономии, усещането за триизмерно пространство, способността да се чете. За всички тези хора предизвикателството е да се адаптират към радикално нов начин да съществуват в света, например:

•    Лилиан, концертна пианистка, която загубва способността си да разчита нотите и в крайна сметка е неспособна дори да разпознае всекидневни вещи, а също и Сю, невробиолог, която никога не е виждала в три измерения, докато най-накрая се сдобива със стереоскопично зрение в 50-те си години.

•    Пат, която пресъздава наново себе си като грижовна баба и активен член на общността си, въпреки факта, че има афазия и не може да произнесе дори едно изречение, както и Хауард, плодовит романист, който трябва да открие начин да продължи живота си като писател дори след като инсулт поразява способността му да чете.

•    Самият д-р Сакс, който разказва историята на рака на едното му око и странните и объркващи ефекти вследствие на това...

„Окото на съзнанието“ е възхитително странство из дебрите на ума, а великолепният Сакс дръзва да изследва някои много странни парадокси – хора, които могат да виждат идеално, но не могат да разпознаят собствените си деца, и слепи хора, които стават хиперзрящи или се ориентират в света благодарение на „зрение чрез езика“. Всички тези случаи и истории превръщат „Окото на съзнанието“ в истинско книжно събитие с общокултурна, социална и чисто човешка значимост.

*

„Оливър Сакс притежава видимо неизчерпаем талант за убедително и хуманно обяснение на най-тайнствените и чудати неврологични дисфункции на мозъка.”
Time Magazine

Цена: 12.99 лв.

"10-10-10" – книга, която разкрива съвършения път към успеха

Как да взимаме правилните решения и да градим сами живота си ни казва американският консултант по мениджмънт Сузи Уелч в изданието &bdq...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com