Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работа в България: В кои области в страната конкуренцията е най-голяма?

16 юни 2024, 14:32 часа • 7496 прочитания

Средно шестима души се борят за едно работно място у нас, показват последните данни на Агенцията по заетостта. И все пак, борбата за работни места е различна в отделните региони. В градове като София, Добрич и Бургас за една работна позиция има двама или трима желаещи. 

На другия полюс са райони като Ловеч, където за едно място се конкурират 16 души, желаещи да започнат работа. Надпреварата за свободни позиции е голям и в градове като Видин, Хасково, Сливен, Търговище, Разград, Монтана и Хасково, съобщава bTV. 

В бюрото по труда в Монтана например - един от регионите с най-силна конкуренция за работно място, се търсят от детегледачи и товарачи, до електрозаварчици и банкови консултанти. Работа има и в сферата на готварството.

Какво прави държавата?

Снимка: iStock

Държавната политика не работи достатъчно, за да привлича бизнеса в определени региони. "Държавна помощ, само ако осъществите инвестицията във Видин или в Монтана, по този начин държавата чрез стимула, който дава на инвеститорите, би могла да ги насочва към региони с по-висока безработица", казва Добрин Иванов от АИКБ. 

Липсата на развита инфраструктура на север прави трудна трудовата мобилност. "В Южна България инфраструктурата е трайно по-добра, има доста по-голяма трудова мобилност, намиране на работни места на 50-100 км от мястото, на което хората живеят. На север това е доста по-трудно, тъй като хората са по-малко мобилни", допълва по темата икономистът Андриан Николов от Института за пазарна икономика. 

Лошите пътища също така отказват и инвеститорите. А и местните власти се фокусират повече към привличането на европейски средства, отколкото към частни инвеститори, което също оказва влияние върху работния климат.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес