Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним котките от двора

15 юни 2024, 20:00 часа

Котките са изключително любопитни и активни същества, които често търсят храна, подслон или просто нови места за игра. Ако сте се сблъскали с проблема да привличате котки във вашия двор, не се отчайвайте. Има множество безопасни и ефективни методи, с които можете да ги държите далеч от имота си, без да им навредите. В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните начини за прогонване на котките.

Елиминирайте всички видове хранителни източници

Първото нещо, което привлича котките в двора ви, е храната. Независимо дали става въпрос за улични котки или домашни любимци на съседите, те винаги търсят лесен достъп до храна. Премахнете всички възможни източници на храна от двора си. Уверете се, че не оставяте храна навън и редовно проверявайте дали няма мишки или други малки животни, които могат да привлекат котките.

Никога не правете тези 10 грешки, ако си вземете котка

Използвайте движещите се водни пръскачки, за да изплашите котките

Котките са известни със своя неприязън към водата. Един от най-ефективните методи за прогонване на котки е използването на водни пръскачки със сензори за движение. Тези устройства активират водна струя при движение, което е достатъчно, за да изплаши котките и да ги държи далеч от вашия двор. Поставете пръскачките на стратегически места, където често виждате котки.

Засадете растения, които отблъскват котките

Някои растения имат свойства, които отблъскват котките. Билката рута, например, е отличен избор за градината ви. Котките не обичат миризмата й и ще избягват мястото, където е засадена. Други растения, които можете да използвате, са лавандула, мента, мащерка, розмарин и здравец. Тези растения не само ще държат котките далеч, но и ще придадат красив и ароматен облик на вашия двор.

котка

Преминете към тежката артилерия

Ако котките продължават да бъдат упорити, можете да използвате специални спрейове и звукови устройства. Комерсиално наличните репеленти за котки и ултразвуковите устройства са отлични инструменти за прогонване на котките. Тези методи са ефективни и лесни за използване, като не представляват опасност за животните.

Съхранявайте нещата, в които не искате котките да влизат

За да предпазите ценни растения или места от котки, изградете физически бариери. Затворете входовете към гаражи, веранди и други места, където котките могат да се настанят. Така ще ограничите техния достъп и ще ги накарате да търсят друго място за подслон.

Как да се отървем от котките в двора?

Помислете за хващане и стерилизиране на бездомните котки във вашия район

Ако имате сериозен проблем с бездомни котки, обмислете възможността за хващане и стерилизиране. Свържете се с местните власти или организации, които могат да помогнат. Този метод не само ще намали броя на котките, но и ще подобри тяхното здраве.

Да държите котките далеч от двора си може да бъде предизвикателство, но с правилния подход и използването на безопасни методи, това е напълно постижимо. Комбинирайте различни техники и намерете най-подходящия метод за вашата ситуация. Така ще запазите двора си чист и подреден, без да навредите на котките или околната среда.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес