10 начина да се стоплиш в студеното време

14544
10 начина да се стоплиш в студеното време
Снимка: iStock

Есента е в разцвета си, а след нея ни очакват зимните снегове и минусовите температури. Едно от най-неприятните усещания е това за студ. Той създава и потенциална опасност от активиране на различни хронични заболявания и болежки. Как да се справим със ситуацията, ако прекарваме повече време навън? Как да се стоплим? Предлагаме ви 10 лесни начина да се сгреете в студа

1. Движение. Ако ви се налага да чакате навън при минусови температури, като например автобусната спирка на градския транспорт, най-доброто решение е да се движите. Колкото повече активни движения извършвате, толкова по-топло ви става. Потривайте ръце, вървете, пляскайте, клякайте, потропвайте с крака – важното е да се стоплите и да не чувствате крайниците си като вледенени.

2. Чаено парти. Консумацията на горещи храни и напитки е сгряващо докосване в студените дни. Топлата супа и ароматният горещ чай са идеално решение за зимния сезон.

Близо 40% от българите не могат да си позволят топлина в домовете си

Близо 40% от българите не могат да си позволят достатъчно топлина в домовете, а близо 50% не могат да си осигурят хлад през лятото. Тов...

3. Гореща кръв. Чаша вино ви спасява от мръзненето. Внимавайте обаче с количеството. Макар и полезна, не бива да се прекалява с напитката. Високоградусните питиета също сгряват, но те притъпяват мислите, чувствата и разумното поведение и лесно могат да доведат до неразумни действия и последващо измръзване с тежки последици.

4. Топлина от кухнята. Редица храни и подправки имат сгряващ тялото ефект и са особено подходящи и препоръчителни за мразовитите зимни дни. Такива са лютите храни и подправки – чесън, лук, къри, пипер, чили. Всички те придават на храната и ястията пикантен вкус и загряват организма отвътре.

5. Облечете се. Топли дрехи от естествени материи, топли и подплатени обувки, термочорапи, ръкавици, шапка – доброто облекло от подходящи тъкани може да запази топлината на тялото и да не позволи преохлаждане.

6. Облечете дома си. Проверете дограмата и поставете специални прегради на пътя на студения въздух, ако усетите хлад под вратата или от прозорците. Снабдете диваните и леглото си с топли завивки. Не пропускайте удобните и топли зимни пантофи.

Как да предпазим обувките си през зимата?

През зимата обувките са постоянно изложени на стресови ситуации: намокрят се, замръзват, влизат в контакт със соли и реактиви по хлъзга...

7. Добавете магнезий към менюто си. Магнезият подобрява кръвообращението в крайниците и помага да ви е по-топло. Добавете към дневните ястия храни, богати на магнезий, а при доказан дефицит се обърнете към лекаря, за да предпише лекарствен препарат, съдържащ ценния минерал.

8. Джинджифилова магия. Опитайте джинджифил. Мощен антиоксидант, носещ много ползи за здравословното състояние, той се справя успешно с възпалителните процеси и не само стимулира имунната система и предпазва от вируси, но и сгрява тялото.

9. Силата на водата. Студеното време ни кара да пием по-малко течности. Недостатъчната хидратация води до по-бързо разпространяване на студа по тялото. Може да замените водата с топло мляко и чай, но не позволявайте да се дехидратирате.

10. Благотворен масаж. Масажът, съчетан с кремове и масла, богати на затоплящи съставки като ший, какао и кокосово масло, позволява тялото да се сгрее бързо и да се разнесе из него приятно затоплящо усещане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com