10 причини да хапвате стафиди

3792
10 причини да хапвате стафиди
Снимка: Pixabay

Стафидите са сред най-полезните сушени плодове, които се грижат за здравето ви и правилното функциониране на редица тъкани и органи. Макар да са доста калорични и да съдържат щедри количества захар, ползите при консумацията им многократно надвишават риска, идващ от съдържащата се в тях захар. Ако се борите с наднормено тегло, все пак имайте предвид калоричността им и хапвайте по малко от тях, замествайки основно хранене – закуската – с шепа стафиди, а не ги консумирайте като десерт след хранене, за да не саботирате режима си за отслабване.

Защо да хапвате стафиди?

Стафидите увеличават енергията и силата ви, помага да издържите по-дълго и да се справите по-добре по време на тренировките си и така ви помага да оформите фигурата. Естествено при трениращи за отслабване количествата трябва да са малки – 30 до 50 гр. стафиди. Тези, които тренират за наддаване на тегло и искат да качат маса, също могат да заложат на стафидите, но в щедри количества. Така ще наддадат килограми здравословно.

Стафидите са богати на фибри. Шепа от тях доставя на тялото ви почти ¼ от дневната необходима доза. Така те подобряват храносмилателните процеси в организма ви и поддържат тялото ви здраво, намалявайки нивата на лошия холестерол в кръвта. Справят се чудесно със запека и нередовния стомах. Фибрите са ценни и за стремящите се към контрол на теглото, тъй като ви поддържат сити дълго време.

За какво са толкова полезни СТАФИДИТЕ и колко калории има в тях?

Стафидите са едни от най-полезните сушени плодове. В тях се съдържат много фибри, антиоксиданти, магнезий, калций, манган, фосфор. В ни...

Стафидите съдържат фитонутриенти – мощни антиоксиданти, които се грижат за здравето ви, неутрализирайки свободните радикали. Това са фенолите и полифенолите. Консумацията им е от ключово значение за поддържане на доброто здраве. Антиоксидантите осигуряват противотуморното действие на стафидите.

Стафидите ви помагат да поддържате оралното си здраве. Проучване от 2009 г. сочи, че стафидите съдържат фитохимикали, подобряващи здравето на зъбите и венците. Линоловата киселина в стафидите се бори и с вредните бактерии в устната ви кухина, предпазвайки зъбите ви от кариеси.

Стафидите са богати на бор и калций, които са нужни заедно с витамин Д за здрави кости. Дамите в менопауза или страдащи от остеопороза, могат да подобрят състоянието на костите и ставите си, консумирайки чаша стафиди на ден.

Стафидите са полезни и за страдащите от анемия. Те съдържат много желязо, с което подпомагат лечението на желязодефецитна анемия.

Калият в стафидите помага за отпускането на кръвоносните съдове и по този начин се облекчава сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане и се подобрява кръвообращението.

С ТАЗИ евтина закуска захарта в кръвта тръгва НАДОЛУ

Хората, които имат високи нива на кръвната захар и са предразположени към диабет или вече имат такъв, трябва да внимават изключително м...

Стафидите стимулират имунната система и ви помагат да преодолеете по-лесно вирусни заболявания или да се предпазите от тях.

Консумацията на стафиди доказано облекчава и ревматологични възпалителни заболявания като артрит.

И накрая, но съвсем не на последно място, стафидите помагат за добрия сън, с което подобряват цялостното физическо и ментално здраве.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Животът ви е все по-объркан? 4 признака, че Вселената ви изпитва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com