10 съвета как да предпазите колата си от градушка

7141
10 съвета как да предпазите колата си от градушка
Снимка: Actualno.com

Много е лесно да се подценяват бурите с градушка, особено ако живеете в район, където те са по-рядко срещани и/или по-малко екстремни.

Какво е градушка?

Градушката е едно от най-ужасните природни явления за автомобилистите, за земеделските производители и дори за обикновен гражданин. Ето защо в тази статия ще ви разкажем, как да предотвратите повреда на автомобила от градушка, как да действате по време на градушка, а също така какво да правите с колата, ако е била ударена от градушка.

Какво да правим при градушка - 10 съвета как да предпазите колата си от градушка

Независимо къде се намирате, ако на пътя ви завари градушка, има вероятност колата ви да бъде повредена.

В зависимост от размера на градушката и силата, с която пада, тя може напълно да унищожи колата ви. Цената за поправяне на щетите може да е луда цифра.

За да избегнете огромните сметки за ремонт, трябва да опитате всичко възможно да защитите колата си от повреда при градушки. За целта вижте съветите, които изброихме по-долу.

Какво да правим при градушка - 10 съвета

Съвет №1: От какво да се страхуваме?

Не всяка градушка е еднакво ужасна за автомобила. Това повдига въпроса какъв размер градушка може да удари кола и да има фатални последици? Ако условно разделим градушката на малка, средна и голяма, тогава само средни и големи са ужасни за колата (диаметърът на парчетата лед е повече от 1 см).

По-старите автомобили имат по-дебело желязо, така че могат да издържат на по-силна градушка.

Съвет №2: Какво да направите преди да започне да вали град?

Ако говорим за идеалния вариант, то трябва да намерите подслон и такъв трябва да е сравнително надежден. Говорим за мостове, покриви, затворени паркинги или в най-лошия случай гъсти корони на дървета.

Съвет №3 Какво да правите, ако пада град?

Ако сте по средата на магистралата и няма изходи, бензиностанции или нещо подобно, тогава трябва да спрете отстрани на пътя и да включите аварийната банда и фаровете за мъгла. Така намалявате скоростта на "срещата" на парчетата лед с тялото, което ще помогне за намаляване на щетите по автомобила.

Съвет №4: Трябва ли да покриете колата си?

Обичайната наметка от тънка тъкан в тези случаи няма да има смисъл. Тя ще предпази само от малка градушка, но самата кола също може да се справи с тази задача. Наметките против градушка са друга работа. Става дума за специални надуваеми пелерини и покривала, които създават определен надуваем защитен колан около автомобила и предотвратяват повредата му.

Съвет №5: Вашето здраве е много по-скъпо от ремонта

Ако по време на градушка сте в кола или в друг подслон, тогава не бива да бягате и да спасявате колата си. Първо, малко вероятно е да имате време да направите нещо, второ, представете си, какво могат да причинят доста големите камъни по тялото ви, щом лесно огъват метал?!

Съвет №6: Какво да направите, ако градушката удари автомобила ви?

Не се паникьосвайте! Определено ситуацията е неприятна, но в 90% от случаите колата трябва и ще може да бъде възстановена. Може да се ремонтира каросерията и да се поставят нови стъкла вместо побитите от ледените парчета град.

Съвет №7: Колко струва ремонтът?

Ако колата е ударена от градушка, тогава цената на ремонта може да е различна. Така че всичко зависи от нивото на щетите. В най-благоприятния случай ще е необходимо само да се извадят повредените елементи на тялото, без боядисване.

Понякога е много по-евтино да смените конкретна част, отколкото да я подравните.

Дълбоките и многобройни вдлъбнатини, дори без видими повреди по боята, най-вероятно ще трябва да изравните и да пребоядисате очуканите зони. 

Съвет № 8: Направи си сам ремонт

Всичко зависи от това, колко добре разбирате работата и колко важен е резултатът за вас. Тук всеки взема решение сам, но за да избегнете некачествен ремонт, по-добре е да отидете в сервиз. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че по отношение на изправянето, най-важното нещо е опитът на майстор.

Съвет №9: Как да възстановите автомобила след градушка?

Класическото изправяне вече е минало. Има друг по-ефективен метод, който е и много по-скъп, защото освен подравняване и боядисването е неизменна част.

Съвет №10: Кой метод за възстановяване на каросерията на автомобила трябва да изберете?

Ако сте посетили сервиза, за да премахнете последствията от градушка, то тогава методът ще е посочен директно от експертите. В същото време е добра идея да знаете какви съвременни подходи за изправяне съществуват. Сред тях са лостов метод (изстискване на вдлъбнатини с лост), метод с вакуум или лепило (издърпване на заседнала зона с вакуумна вендуза или лепилна пръчка), термичен (метално изравняване чрез нагряване и незабавно охлаждане).

Ако говорим за КАСКО, тогава се наблюдава следната ситуация. КАСКО може да бъде пълно и частично. Във втория случай градушка (която е природно бедствие), не е включена в застраховката и всички разходи за ремонт се поемат от собственика на автомобила. В случай на пълна застраховка има шансове за получаване на плащания от застрахователната компания и те са доста високи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com