15 честни цитата от психолози, които ще ви помогнат да разберете по-добре мъжете

1720
15 честни цитата от психолози, които ще ви помогнат да разберете по-добре мъжете
Снимка: Istock

Защо на мъжете им е толкова трудно да опишат собствените си чувства? Какви мисли ги карат да се събуждат внезапно посред нощ? И какво всъщност означават оправданията на мъжете? Отговорите на тези винаги актуални въпроси търсим в книгите по психология.

Психологията на жените и мъжете наистина е много различна, така че може да ни е трудно да се разберем. А без това е невъзможно да се изградят нито романтични, нито бизнес отношения. За да разберем как работи мозъкът на мъжа, решихме да се обърнем към най-известните книги на съвременните психолози.

101 спиращи дъха цитати за любовта

Стив Харви (от книгата "Нищо не знаеш за мъжете"):

„Човек лови риба по две причини: или за спорт, или за храна. Тоест или ще се опита да хване най-голямата риба, която може да хване, ще се снима с нея, ще се похвали на приятелите си и... ще я хвърли обратно, или ще я донесе вкъщи, ще я претегли, почисти, поръси в брашно, запържи и сложи в чиния. Мисля, че това е чудесна аналогия за това как мъжете търсят жени.”

„Разбрах, че докато не се науча да спазвам обещанията си, няма да мога да се смятам за истински мъж. Това означава, че е твърде рано за мен да кажа на някого: „Обичам те“.

Марк Менсън (от книгата "Човекът управлява"):

„Уязвимостта е форма на сила и тя е дълбока и неочевидна. Изисква се смелост. Всеки, който е в състояние да се направи уязвим, казва на света: „Каквито и да са последствията, това съм аз. И отказвам да бъда различен." Това са думи на човек с независимост и висок статус."

Грег Беренд и Лиз Тучило (от книгата „Обещаването не означава да се ожениш, или той просто не те харесва“):

„Думата „зает“ е пълна глупост, обикновено се използва за магарета. Думата „зает“ е като оръжие за масово унищожение, което може да унищожи всяка връзка. Да си изключително „зает“ може да изглежда като убедително извинение, но в действителност зад тази концепция винаги се крие мъж, който не е заинтересован да ти се обади. Запомнете: мъжете винаги ще имат време да постигнат това, което искат."

Робърт Джонсън (от книгата „Той. Дълбоки аспекти на мъжката психология“):

„Ако мъжът се поддаде на настроението си, той престава да бъде господар на своя вътрешен свят, а става негов деспот. Този деспот ще заеме доминираща позиция и в началото мъжът ще се опита да влезе в битка с него. За съжаление, най-често в такава битка той предпочита да се бие там, където изобщо не е необходимо. С други думи, вместо да пренесе тази борба във вътрешния си свят, той ще се кара с жена си и ще влиза в конфликт с другите.”

„Успял човек може да се нарече именно онзи човек, който умее да поставя под въпрос съдбата си и да задава въпроси за смисъла на живота, които никога нямат отговор. Необходимостта да си задаваш такива въпроси, която в средновековната теология най-често се свързва с „духовен мрак“, има зловещата особеност да се появява в два или три часа през нощта. Мъж, който внезапно скочи от леглото в два през нощта, е в състояние на „духовен мрак“. В това състояние той е ужасна гледка."

30 честни цитата за мъжете, които всяка жена трябва да знае

Ришат Вахитов (от книгата „Любовта от гледна точка на мъжа“):

„Колкото и красива да е любовта, колкото и красиво да се проявява в началните етапи, с течение на времето емоциите отшумяват и възниква известна празнота, която води дамите до объркване. Трябва да се разбере, че любовта на мъжа не е „постоянно кипящ съд“ с дълбоки емоции, а вид стабилно състояние между прилив на емоции и апатия, нещо като „средна температура в болницата“.

Олег Денисенко (от книгата „Кои са тези мъже? Отговори на основните въпроси на жените“):

„Когато един мъж избира жена за себе си – наистина избира, искрено, въз основа на чувствата си – той разбира: децата на жената са неразделна част от нея. И той не мисли за това като: „Е, аз избирам жена, което означава, че избирам и децата й.“ Той просто го прави и това е. Това е вътрешното му усещане - да се държи с децата така, както с жената. Това е неговото желание, неговата нужда, ако искате. Приема децата й, защото когато избира жена, се чувства отговорен за нея и за всичко, което е свързано с нея."

„Въпреки това, най-важното във всеки мъж е неговата адекватна психология, психологическа стабилност. Какво означава? Човек живее както намери за добре. Той сам изгражда живота си и носи отговорност за действията си. Той знае какво иска и прави неща, които му доставят удоволствие. За него животът не е проблем. Стабилен е в желанията си. Той избира жена въз основа на чувствата си и изгражда връзка с нея. И в същото време се държи адекватно - не страда и не бърза. Освен това тази връзка е комфортна и за него, и за нея. Той се отнася добре с една жена, защото има чувства към нея - все пак сам я е избрал. Той прекарва време с нея и се стреми да й угоди.“

Игор Кон (от книгата „Човек в променящ се свят“):

„Съвременният руски бизнесмен е двулик Янус. Облечен е модерно и има вратовръзка, говори английски, разбира от най-новите технологии, но щом се отпусне, зад тази фасада изплува познатият мъж с всичките му силни и слаби страни. И самият той често не знае коя от тези идентичности е по-важна за него.”

Естер Перел (от книгата „От дясно на „ляво“. Защо хората изневеряват и възможно ли е да избегнем изневярата“):

„Мъжете изневеряват от скука и страх от интимност; жените - от самота и желание за интимност.”

Тацунари Йота (от книгата „Тя не обяснява, той не предполага. Японското изкуство за диалог без кавги“):

„В по-голямата си част мъжете не обичат да бъдат анализирани. Имат чувството, че някой се поставя над тях. Когато на един мъж му кажат какъв човек е всъщност, това наранява гордостта му. Ако дадете някаква оценка на един мъж, винаги трябва да го похвалите накрая. Например „Ти си толкова упорит, но ми харесва“, „Ти си твърде сериозен, но това е силната ти страна“. Субективната похвала в края смекчава чувството, че си оценен.”

„По-лесно е да победиш човек, когато се справя добре. Една жена може да мисли, че в такъв период той е изключително зает и не трябва да се разсейва от работата си, но мъжът, който е успешен в работата, е много по-енергичен от обикновено. Той ще иска да говори за постиженията си.”

„Честно казано, мъжът не знае как да опише собствените си чувства. Поради факта, че връзката между дясното полукълбо, което отговаря за емоциите, и лявото, което контролира нашата реч, е слаба, той не може да излее душата си толкова гладко, колкото тя. В съвременната култура се смята, че „мъжът не трябва да говори за любов и чувства, защото това го прави женствен“, така че не е изненадващо, че подобни разговори го водят в задънена улица. „Кажи ми, че ме обичаш“, продължава тя. В такива ситуации повечето мъже ще отговорят: „Не е ли ясно без думи?“

Алън Пийз (от книгата „Защо мъжете искат секс, а жените искат любов“):

„За повечето хора любовта е голяма мистерия. Особено за мъжете. Когато една жена каже думата „любов“, мъжът няма представа какво има предвид тя. Тя казва „Обичам те“ и веднага казва „Обичам суши“, а след това казва „Обичам кучето си“ и „Обичам да пазарувам“. И мъжът остава да се чуди какво място заема между сушито, купуването на дрехи и черния лабрадор.

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/15-chestnykh-citat-psikhologov-kotorye-pomogut-luchshe-ponyat-muzhchin/

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com