X
 
 

23 интересни думи, които малко от нас са чували

3601 2
photo of 23 интересни думи, които малко от нас са чували
Петрикор - мирисът на земята след дъжд.

Аглет - приспособление, поставяно в краищата на връзките за обувки.

Знаете ли откъде произлиза думата Google?

Най-голямата търсачка в света стартира през 1996 г. под името BackRub. Две години по-късно нейните създатели Лари Пейдж и Сергей Брин ...

Лунула - светлият полумесец в основата на ноктите.

Пътека на желанието - път, създаден по естествен начин от минувачите, само защото оттам е по-лесно и бързо да се минава.

Натиформа - природни образувания, обикновено при дървета или скали, които напомнят формите на човешко тяло.

Мондегрийн – погрешно дочута фраза, обикновено в песен или стихотворение, като грешката й дава ново значение. Терминът е свързан с преживяване от детството на неговата авторка – американската писателка Силвия Райт, която вместо думите „And laid him on the green“ в старата балада „Добрият граф на Мори“ чувала „Лейди Мондегрийн“.

Фосфени – светлинните петна, които виждате, когато затворите очи и натиснете клепачите си с пръсти.

Знаете ли какво всъщност означават съкращенията AM и PM?

Вероятно знаете, че на английски език часовете преди обяд се обозначават с AM, а тези след обяд - с PM. Ако обаче си мислите, че първо...

Колиуобъл – английска дума, която означава куркането на червата от глад.

Пунта – вдлъбнатото дъно на бутилка с вино.

Ферула – металната част в края на молив с гумичка.

Лемнискáта – знак за безкрайност.

Останалите думи в Expert.bg!

Какво се случва, когато отидем до тоалетната в самолета

Всички сме пътували със самолет поне веднъж в живота си. И сме се чудели - какво се случва, когато отидем до тоалетната. Част от легенд...

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 месеца Профил на трол?
    Тремляк - знае ли някой какво значи?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Селски глупендер, впечатлен от знанията на Градски глупендер 1 Селски глупендер, впечатлен от знанията на Градски глупендер преди 9 месеца Профил на трол?
    Това "Пунта" съм го чувал, но с "д" вместо "т"...
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално