4 алтернативни начина за отопление на дома през зимата

10701
4 алтернативни начина за отопление на дома през зимата
Снимка: mrganso / Pixabay

С наближаването на зимата все повече се замисляме как ефективно да отопляваме дома си, без това да натоварва много семейния бюджет. Стандартните системи за отопление, като парно, отопление на ток с радиатори или климатици и дори на газ стават все по-скъпи и непосилни ценово за повечето домакинства. Добрата новина е, че с развитието на технологиите вече съществуват и много алтернативни начини да стоплим дома си през студените месеци. В тази статия ще ви разкажем именно за тях, за това как работят, какви са техните характеристики и дали са подходящи за вас.

Как да харчим по-малко за отопление през студените месеци?

Подовото отопление е сред най-предпочитаните начини за отопление и се използва в много домакинства. Удобството при него е, че оборудването, което се използва е монтирано в стените или под подовата настилка в жилището. Това от своя страна елиминира необходимостта от поставянето на радиатори, които обичайно заемат място и пречат на по-функционалната подредба на мебелите. Ефективността на този вид алтернативно отопление е и в това, че той елиминира загуба на топлина, което се получава при преноса на вода/въздух през тръбите. От друга страна, при подовото отопление е по-малка и вероятността от разпространението на алергени.

Слънчевите отоплителни системи се състоят от слънчев колектор, резервоар, в който се съхранява топлото вода и тръбопроводи. Цялата тази система работи като използва топлинната енергия от слънцето или от природния газ, като при нея не се изисква използването на електричество. Слънчевите колекторни панели се монтират отвън на сградата, като най-подходящото място за тях е нейната южна страна. Този възобновяем начин на отопление става все по-популярен и предпочитан от потребителите и въпреки че изисква по-голяма инвестиция, отколкото в някой от другите методи, специалистите гарантират, че вложените в него средства, ще можете да си възвърнете много бързо.

10 съвета за ефективно отопление с локално парно

Хибридните отоплителни системи са още един едновременно екологичен и алтернативен начин на отопление. Те работят предимно на електричество, но при тях също се използват и природен газ или друг източник на гориво. При повечето от тях се използват термостат и външен сензор, за да може чрез тях да се активира вторичния източник, когато температурите навън се понижат.

Геометричните термопомпи също са сред алтернативите за отопление, чиято ефективност се дължи на подземните температури. При тях всичко зависи от местоположението на дома и температурата под земята, която целогодишно варира между 7 и 20 градуса по Целзий. Това означава, че геометричните помпи са по-подходящи и ще бъдат по-ефективни на местата, където подземната температура е по-висока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com