4 причини котката да влиза в чантата и да я гризе и 3 начина да й помогнете

1832
4 причини котката да влиза в чантата и да я гризе и 3 начина да й помогнете
Снимка: iStock

Ако сте собственик на котка, вероятно сте забелязали как тя обича да си играе с чанти и кутии. Котките често влизат в тях, душат, облизват и дори гризат. Защо го правят? Просто игра ли е или има някаква скрита причина?

Сега ще научите какво кара котките да се интересуват от торби и кутии и кога това може да бъде опасно за здравето им.

Инстинкти и любопитство

Котките са потомци на диви хищници, които ловуват дребна плячка в тревата и храстите. Заради това те имат запазени инстинкти, които понякога се пробуждат от скука или любопитство.

Чантите и кутиите за котки са не само играчки, но и убежища. Те могат да влизат в тях и да се чувстват защитени от любопитни очи. Освен това те могат да ги използват като засада, за да атакуват други животни или хора.

Чантите привличат котките с шумоленето си. Това им напомня за звука на движеща се плячка в тревата. Затова понякога котките бият торбата, сякаш е жертва.

Котките също имат много изострено обоняние. Те могат да надушат това, което е било в чантата или кутията. Може да е храна, дрехи или нещо друго. Заради това котките понякога облизват или дъвчат опаковки и кутии, за да опитат или да научат повече информация.

Грешките, които допускате с домашните си котки

Здравословни проблеми

Въпреки че в повечето случаи интересът на котките към торбичките и кутиите не представлява заплаха за тяхното здраве, понякога това може да е знак за някакъв проблем.

Например, ако котка постоянно гризе торби и кутии, това може да означава храносмилателно разстройство или липса на витамини. Котката може да се опитва да компенсира хранителния си дефицит или да подобри благосъстоянието си.

В допълнение, някои котки могат да дъвчат чанти и кутии заради психологически проблеми. Котката може да се чувства нещастна, самотна или уплашена. В такава ситуация тя може да търси утеха или облекчение в дъвченето на чанти и кутии.

Освен това постоянното гризане на пакети и кашони може да е резултат от стрес или скучен живот. Котката може да изпитва безпокойство, самота или депресия. В този случай тя може да гризе пакети и кутии, за да се успокои или да привлече вниманието на собственика.

2 неща, с които НИКОГА не трябва да храните котка

Как да помогнем на котка, която гризе чанти и кутии?

Ако забележите, че котката ви постоянно дъвче торби и кутии, отстранете от зрителното поле на животното тези неща. Проследете промяната в нейното поведение през този период. Ако тя спре да дъвче други неща и се държи нормално, тогава най-вероятно това е просто игра или любопитство.

Второ, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Може би котката се нуждае от специална диета, лечение или витаминен комплекс. Също така ветеринарният лекар може да провери състоянието на зъбите и венците на котката, които могат да се наранят от дъвченето на торбички и кутии.

Трето, уверете се, че вашата котка получава достатъчно внимание и забавление. Котката може да гризе чанти и кутии от скука или самота. Играйте с нея, почешете я зад ухото, дайте й нова играчка или лакомство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...