5 неподозирани симптоми, че страдаме от липса на витамин B12

24490
5 неподозирани симптоми, че страдаме от липса на витамин B12
Снимка: iStock/Guliver

B12 е един от основополагащите витамини за добра функционалност на тялото ни. Витамин B12 е отговорен за правилното усвояване на желязо и участва в производството на червени кръвни клетки. Този витамин спомага за нормална функция на нервната система, храносмилателен тракт, щитовидната жлеза, както и предпазва мозъка и сърцето от редица възможни заболявания. 

Важно е да следите дали нивата на този витамин са в нормата, особено ако предпочитате вегетарианска диета, поради факта, че този витамин се набавя основно посредством животински продукти. Има лесен и достъпен начин да следите нивата и това е с кръвен тест в лаборатория, който може да правите веднъж годишно, за ваше спокойствие. 

Случва се често хората да пренебрегват някои симптоми, а те наистина могат да алармират за ниски нива на вит. B12, като например:

1. Бледа или жълтеникава кожа

Какво трябва да знаете за витамин Е и как да разберете, че имате дефицит

Витамин Е е открит в началото на 20 век, малко по-късно учените описват неговите свойства, структура и функционалност. През първата пол...

Предвид факта, че вит. B12 спомага основно за производство на червени кръвни телца, а с това и за доброто усвояване на желязо, то всъщност не е изненадващо, че ниски нива на червени кръвни телца и желязо, водят до анемия, което само по себе си води до бледа кожа.

2. Усещане за "иглички"

Тук трябва да се спомене, че сам по себе си, този симптом не поражда съмнения за липса на вит. B12, но в комбинация с други, е възможно да бъде такъв. Ако усещате "бучкане като иглички", особено в крайниците, то е възможно централната нервна система да подава сигнал, че нещо не е наред.

3. Възпален език и афти в устата

Според проучвания, възпален език и чести афти, са разнни симптоми за недостиг на витамин B12. Ако забелязавате езика ви подут и червен, а съпроводено и не спират да ви избиват афти в устната кухина, то е добра идея да тествате нивата си на този витамин.

Липсата на тези витамини може да донесе куп неприятности на жените

Наблюдава се недостиг на хранителни съединения, ако тялото или не получава, или не усвоява необходимите вещества в нужното количество. ...

4. Резки промени в настроението

Ако усещате, че сте по-скоро депресирани без видима причина, то това е доста добър симптом, че имате липса на B12. Този витамин е отговорен и за правилната функция на мозъка, а според проучвания, неговите липси са често свързани със състояния като депресия и деменция. 

5. Замаяност

Този симптом върви всъщност ръка за ръка с бледата кожа, защото обичайно са последица от анемия, т.е. намалена способност за пренос на кислород към тъканите. Честата замаяност и бледа кожа обикновено са сериозни симптоми, които не бива да подминавате.

Съществуват изключително много начини за набавяне на този толкова важен витамин, така че ако имате съмнения за недостиг, на първо време може да пиете добавки и да проследите нивата му с кръвен тест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Няколко причини, поради които котките "месят" с лапите си

Дърво, което ражда сладолед: Възможно ли е?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com