5 признака, че менопаузата е доста близо

3153
5 признака, че менопаузата е доста близо
Снимка: iStock/Guliver

Пременопаузата - периодът, през който женското тяло се подготвя за менопаузата, като постепенно намалява нивото на женските хормони - обикновено продължава по-дълго от самата менопауза. Средно една жена преминава през период на менопауза на 52 години, но много хора започват „подготовка“ за това след 42 години и им отнемат почти десетилетие. Важно е да знаете първите симптоми на този период и да разберете какво се случва с тялото ви по това време.

1.            Неудобство

Не взимате добре завоите, блъскате се в рамките на вратите и мебелите, а синините се появяват по-бързо и отнемат повече време? Уви, някои неудобства и трудности с координацията са неизбежен симптом, който съпътства периода на пременопаузата: тялото ни се променя и ние се научаваме да живеем в новите условия.

2.            Сухи очи и промени в зрението

Колкото и да е странно, но един от първите органи, които реагират на хормоналните промени, са очите ни. Влошаването на зрението, развитието на свързаното с възрастта далекогледство, както и повишена сухота в очите са признаци на пременопауза.

3.            Разсеяност и забравяне

Балансът на естроген и прогестерон, женски хормони, е от съществено значение за хармонията и спокойствието. По време на пременопаузата балансът се нарушава, тялото изпитва постоянен стрес, който от своя страна засяга центъра на паметта в мозъка. И ставаме по-разсеяни.

4.            Повишена чувствителност

Повишената емоционалност и склонността към драма заради най-малката причина е най-известният симптом на хормонални колебания в женското тяло.

5.            Излишни килограми на талията

С напредване на възрастта неизменно наддаваме на тегло: поради забавяне на метаболизма, намаляване на мускулната маса и промени в начина на живот. Но през този преходен период жените често започват да наддават на тегло по мъжкия тип - и излишните килограми се натрупват в областта на талията. Това е много опасен вид затлъстяване и е важно да не се отказваме, обвинявайки за промените възрастта, а да се борим с тях с всички сили.

6.            Суха кожа

Колкото по-ниско е нивото на прогестерон в женското тяло, толкова по-активен колаген се образува в кожата, което я прави по-тънка, суха и чувствителна. Именно по време на пременопаузата много жени за първи път страдат от екзема, алергии и други кожни проблеми.

7.            Безсъние

Друг страничен ефект от липсата на прогестерон е безсънието . Именно прогестеронът ни помага да се успокоим, да забравим за грижите през деня и накрая да се отпуснем. Но когато той не е достатъчен, ние не спим и се обръщаме от една страна на друга и за стотен път преиграваме ежедневните грижи в главата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com