5-те хранителни навика, които могат да ни разболеят

1371
Снимки: Thinkstock

Спрямо начина ни на живот, физическата активност, храненето ни, се определя и цялостното ни здравословно състояние. Хранителните навици са сред най-важните и те се сформират още през ранното ни детство, като с течение на времето е възможно да претърпяват и промени. Но основата е много важна и е редно да се погрижим да изградим здравословни навици както у себе си, така и у нашите деца. 

Чрез храната си набавяме голяма част от необходимите на организма ни полезни вещества - витамини, минерали, а и протеини, фибри, полезни мазнини, въглехидрати и т.н. По този начин изграждаме и нашия имунитет.

Част от тези навици обаче не е задължително да са свързани с консумацията на храна, а с процеса на нейното приготвяне например. Нека видим “малките” грешки, които правим, но които не са никак безобидни:

Да пробваме развалена храна

Ако имаме съмнения за това дали даден продукт е развален, има и други признаци, по които можем да познаем - промяна на мириса, цвета, мухъл и т.н. В никакъв случай не пробвайте тези продукти и не ги яжте, защото може да си причините хранително натравяне.

4 опасни навика, които състаряват лицата на жените

Некачествено измиване на съдовете

Тези съдове, които са използвани за съхраняване и приготвяне на сурова риба или месо, трябва да се почистват изключително старателно. Суровите продукти са гнездо на бактерии, а при използването на една и съща посуда и прибори, ние можем да разнесем бактериите и из другите храни. Отделяйте използваните за тази цел съдове, за да избегнете здравословни проблеми.

При размразяването на продукти

Размразяването на продукти е препоръчително да се осъществява на най-долния рафт в хладилника или в микровълновата на определен режим. Размразяването на стайна температура например в мивката или на масата не е никак препоръчително особено за продукти като месо, риба и морски дарове. По-високата температура създава по-благоприятна среда за размножаване на бактерии, а както знаем, те присъстват в суровите продукти. По този начин рискът от натравяне е по-голям.

Тези 2 вредни хранителни навика могат да доведат до сериозно заболяване

Измиване на месото

Суровото месо всъщност не е препоръчително да се мие, защото бактериите, разположени по повърхността му, лесно могат да се разпространят из мивката и други части от кухнята. Съветваме ви да почистите леко месото с влажна кърпа за еднократна употреба или най-добрият вариант - с кухненска хартия.

Полусурови храни

Особено месото и рибата не бива да се изпробват, ако не са изпечени както трябва, защото бактериите в тях може все още да са живи. Ако не можете да преценявате по другите фактори, то кухненският термометър ще се превърне във ваш верен помощник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com