5-те най-опасни семейни кризи и как да се справите с тях

1019
5-те най-опасни семейни кризи и как да се справите с тях
Снимка: iStock

Семейните кризи са част от развитието на семейните отношения. Преминавайки през поредица от повратни моменти, съпрузите се научават да намират нови средства за решаване на належащи проблеми и постигане на цели.

Психолозите говорят за няколко вида семейни кризи. В зависимост от причините се разграничават ненормативни и нормативни. Първите са заради физическо, емоционално или финансово насилие, финансови затруднения, здравословни проблеми и други непредвидени обстоятелства.

Нормативните кризи предполагат естествени промени в семейния живот. Повечето семейства се изправят в една или друга степен пред този вид „тест“, докато ненормативните кризи не са характерни за всички двойки.

Кризата в семейството може да бъде предизвикана от лични затруднения на един от съпрузите или промяна на външните обстоятелства. Друг критерий е възрастовият етап.

3-те основни кризи в любовта

Семейна криза от първата година

Кризата на първата година от семейния живот е свързана с установяването на взаимно разбирателство в двойката. Има условен сблъсък на желанията, личните граници и представите на съпрузите за съвместния живот.

Можем да преодолеем кризата, ако свалим розовите очила и погледнем любимия човек с истински очи. Трябва да се научите да виждате, чувате, приемате и обичате партньора си без „довършване“ и очаквания.

Семейна криза от 3-та година

Често съвпада с раждането на деца и промени в сексуалната сфера. Когато вече сте се научили да се разбирате, слушате и чувате един друг, новите обстоятелства оказват натиск върху връзката.

Искрената комуникация и артикулирането на вашите чувства и емоции ще помогнат за коригиране на ситуацията. Няма нужда да обвинявате партньора си – обърнете внимание на разпределението на отговорностите и съвместното решаване на проблемите.

5-те най-големи кризи в брака

Семейна криза от 7-та година

Седемгодишната криза се проявява в дистанцията между съпрузите: партньорите са склонни да прекарват повече време отделно, доверието намалява, малките неща дразнят повече от преди.

Съгласете се на компромиси, стремете се да разберете съпруга си и да не нарушавате личното пространство.

Семейна криза 13 – 14 години

Повратният момент в семейните отношения съвпада с естествена възрастова криза и може да бъде усложнен от детските кризи.

Дистанцията и раздразнителността, честите конфликти, загубата на интерес един към друг, чувството за самота в брака и повишеното несъгласие, разочарованието в партньора или в очакванията от брака ще бъдат ясни признаци на криза от 14 години.

На този етап е важно да се преодолеят лични проблеми – кризата на средната възраст.

Семейна криза 20–28 години

Особено въздействие върху семейството се създава, когато децата станат възрастни, напуснат бащиния дом и изградят свои собствени семейства. На фона на промяната може да възникне усещане за празнота, загуба на смисъл в живота, пълна самота и тревога за бъдещето. Структурата и динамиката на семейните отношения се променят. Този етап се нарича "синдром на празно гнездо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com