7 чая, които всеки човек с диабет трябва да консумира

36182
7 чая, които всеки човек с диабет трябва да консумира
Снимка: congerdesign / Pixabay

Диабетът е заболяване, което може да бъде контролирано с правилната диета и промяна в ежедневните навици. Всичко това може помогне за поддържане на нива на захар под контрол.

Някои от средствата за лечение на диабет се крият именно в нашата кухня. Няколко билкови чая, консумирани ежедневно, в комбинацията със здравословен начин на живот, помагат за поддържане на нормални нива на кръвната захар, пише food.ndtv.com. Ето кои са те.

1. Чай от женшен

Женшенът притежава силен антиоксидантен ефект. Той се използва за насърчаване на имунната функция, функцията на централната нервна система и облекчаване на стреса. Чаят от тази билка е едно най-добрите средства срещу диабет.

2. Чай от алое вера 

Тази древна билка е от полза за здравето ни, както в суров вид, така и след термична обработка. Всичко, което трябва да направите, е да извлечете 2-3 лъжички от сока от растението, да го сварите във вода и да го консумирате всяка сутрин.

3. Градински чай

Редовната консумация на градински чай допринася за регулиране на кръвната захар, подобряване на липидния профил и активността на трансаминазите. До този извод стигат учени, чието проучване е публикувано в International Journal of Molecular Science.

Това са най-подходящите 6 храни за диабетиците

Ако страдате от диабет, със сигурност трябва да се съобразявате с консумацията на някои храни, тъй като нивото на глюкозата в кръвта за...

4. Чай от хибискус

Чаят, приготвен от изсушените листенца на хибискус, съдържа антиоксиданти и помага за понижаване на високото кръвно налягане. Консумацията му е от полза и за пациенти с диабет тип II с лека хипертония.

5. Чай с канела 

Канелата носи множество ползи за здравето, най-вече за тези, които страдат от диабет. Чаят от нея помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и нивата на холестерола, сочи проучване на учени от Университета в Мериленд.

6. Чай от маточина

6 съвета за здравословно хранене при диабет

Диабетът е заболяване, нуждаещо се от адекватно лечение и контрол. Недобре контролираният диабет оказва негативно влияние на тъканите и...

В статия, публикувана National Library of Science , се посочва, че антиоксидантната активност на маточината помага за намаляване на кръвната глюкоза. Редовната консумация на чай от тази билка помага в борбата с възпалението в тялото, което е често срещан страничен ефект при диабет.

7. Чай от куркума

Списъкът с ползите за здравето, които предоставят чаша чай от куркума, е твърде дълъг. Този лек предотвратява възпаленията в тялото, повишава имунитета, контролира диабета и е полезен за здравето на сърцето. 

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или фитотерапевт, както и да се използва за самолечение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com