7 хитри трика за разхлаждане в горещините

6511
7 хитри трика за разхлаждане в горещините
Снимка: iStock/Guliver

Когато живакът в термометрите тръгне стремително нагоре и вие сте в задушния градски транспорт или в офиса, а климатикът не работи, имате нужда от спешни хитри трикове с подръчни средства за бързо охлаждане. Високите температури ни правят неработоспособни, затрудняват работата на сърцето и всички органи, намаляват концентрацията и при продължително затопляне на тялото без осигурено охлаждане могат да доведат до опасен топлинен удар.

Как да се разхладите в жегата?

3 напитки, с които да преборите летните жеги

Лятото достигна своя връх. С парещото слънце и едва усещащ се горещ вятър, най-доброто, което можем да направим, е да се затворим вкъщи...

1. Със сигурност имате кубчета лед в офиса и вкъщи. Или поне може да си ги направите. Ледът охлажда бързо и сигурно. Прокарайте бавно кубчето в китките, сгъвката на лактите, по шията – точките, на които усещате пулса, са точките за разхлаждане. Пак тях може да поставите под течаща ледена вода, ако ледът липсва. Не задържайте ледът върху конкретна точка на тялото, колкото и приятно да ви се струва – това създава опасност за съдовете ви, тъй като се получава рязко охлаждане.

2. По време на работа купа с лед, поставена пред вентилатора в близост до лицето или тялото ви, ще ви подари полъх студен, разхлаждащ въздух – истинска наслада.

3. Забравете за навика да се опитвате да си направите вятър с дланите. Ако това е единствената опция за разхлаждане, използвайте лист хартия или ветрило. Махайки с дланите, всъщност извършвате физическа активност, която ще доведе до повишаване на температурата на тялото. Тоест постигате точно обратно на това, което се опитвате – загрявате се, а не се разхлаждате.

4.Студена кърпа върху челото, врата и сгъвките на лактите ще охлади нажеженото ви тяло. Сменяйте я често и веднага, щом се затопли.

Kак да помогнете на котката си в летните горещини

След като вече няколко седмици градусите не падат под 30, животът не само на хората е затруднен. Домашните ни любимци също изпитват огр...

5. Пикантните подправки помагат охлаждането. Може да ви звучат като сгряващи, но всъщност това е далеч от истината. Те предизвикват потене, което води до понижаване на температурата на тялото.

6.Откажете се от ледените течности и студения душ, опитайте горещите. Така, след като излезете от банята, температурата ще ви се стори приятна, а не да се потите, преди да сте сложили дрехите си. Все пак внимавайте – горещият душ в горещото време е за здрави хора с нормално кръвно. Иначе създава опасност да колабирате или да изострите хронични заболявания. Ако сте с ниско кръвно и не с перфектно здраве, пийте студена, но не ледена вода на малки глътки.

7. Снабдете автомобила със сенници с фолио, което е светлоотразяващо. То отблъсква слънцето и не позволява градусите в паркираната ви кола да доближат тези на загрята фурна. За да охладите нагорещената кола и себе си в жаркото лято, отворете прозорците и оставете няколко минути, преди да се качите в нея. Така ще понижите значително температурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как само с дафинов лист можем да прогоним досадните хлебарки

Защо някои хора слагат дафинов лист на входната врата

Витамини и минерали за коса, предозирането на които ще доведе до плешивост

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com