7 шокиращи факта за живота на балерините, за които не се говори често

634
7 шокиращи факта за живота на балерините, за които не се говори често
Снимка: iStock

Светлините на прожекторите, пухкавите пачки, класическата музика - балетът не само очарова и вдъхновява, но и ви кара да се замислите за трудностите, с които танцьорите трябва да се справят на сцената и в живота.

Анастасия Смирнова, руска балерина, разкри всички основни тайни на балетния живот.

Нередовен работен график

Дневният график на балерината е плаващ и напълно нерегламентиран. Ако работата в офис ви позволява да пристигнете в 9 ч. сутринта и да си тръгнете в 18 ч. вечерта, то танцьорите на сцената нямат такава възможност. Много от представленията са вечер, така че работният ден на балерината може да приключи в 22:00 ч. или по-късно. Ако балерината е солистка, графикът ѝ включва и представления извън театъра. Тогава времето за почивка и личен живот е още по-малко.

Строг контрол на лошите навици

Да се каже, че балерините изобщо не консумират алкохол, би било погрешно. Те, както и другите хора, също имат право на почивка и развлечения, но все пак има контрол върху количеството консумиран алкохол.

Поради алкохола се губи концентрацията, а това е просто недопустимо по време на тренировки, а още повече по време на представления. Алкохолните напитки влияят на работата на мускулите. Ако се планира сериозна премиера в театъра, балерините поне една седмица не пият никакъв алкохол.

"Балерини" - книга, която разголва митове

Забрана за ярки коси и татуировки

На балерините е забранено да боядисват косите си в ярки и неестествени цветове. Естествеността във всичко е основното изискване за външния вид на артистите. В черния списък са и дългите и ярко оцветени нокти. Ще бъде странно да видим на сцената бял лебед с аленочервен маникюр, не сте ли съгласни? Освен това дългите нокти могат да надраскат партньора ви или да закачат костюма му.

А друго правило, което балерините понякога обичат да нарушават, е да си правят татуировки по тялото. Преди всяко представление те все пак трябва внимателно да ги намажат с плътен тонер.

Постоянни наранявания

При такъв нередовен работен график, какъвто имат театралните танцьори, контузиите и преуморените тела не са рядкост. Балерините често се сблъскват с неприятни състояния като възпаление на мускулите, микроразкъсвания, навяхвания, бурсити. Тогава се налага танцьорите да намалят натоварването си и да се откажат да посещават репетиции.

В редки случаи театърът помага при травми, но в повечето случаи всички разходи се поемат от самите танцьори. В допълнение към операцията например, винаги е необходимо възстановяване, а в такива случаи болничният не покрива дори част от разходите.

Сериозно емоционално натоварване

Работата като балерина е една от най-изтощителните в психологическо отношение професии. В детството малките момиченца се сблъскват с нелицеприятни коментари от страна на строгите преподаватели в балетната академия, в зряла възраст сериозно емоционално натоварване дават безкрайните репетиции и изпълненията на сцената до късно през нощта. Подобен динамичен ритъм на живот се отразява на морала на танцьорите.

Родена е Мария Тальони, италианска балерина

Несправедливи състезания

Случва се премахване на танцьор от участие в деня преди представлението и заместването му с друг артист. Балерините трябва да свикнат с такива постоянни промени в работата.

Същата е историята и с балетните конкурси. Изкуството се оценява на принципа "или ти харесва, или не", така че невинаги талантът и работата на балерините се оценяват обективно. Журито, въпреки достойното изпълнение и добре развитата танцова техника, може да подцени оценките или изобщо да не присъди място в конкурса, оставяйки балерината без нищо.

Балерините не винаги имат гримьор

Гримът на балерините трябва да е ярък и изразителен (но не крещящ), за да може публиката да различи лицата на танцьорите, тъй като не всички места са близо до сцената. Повечето балерини сами се гримират и сами си правят прическа, като умеят отлично да контурират и да лепят мигли. Помощта на гримьор може да е необходима за сложни и необичайни визии, при които вече се изисква професионален грим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво казва формата на очите ви за вашата личност?

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

6 причини да не споделяте проблемите си пред приятели

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com