Андрей Ефтимов, собственик на eWeb.bg: Присъствието на бизнеса онлайн е вече задължително

640
Андрей Ефтимов, собственик на eWeb.bg: Присъствието на бизнеса онлайн е вече задължително
Снимка: eweb.bg

Днес Андрей Ефтимов, собственик на агенцията за дигитален маркетинг, изработка на сайтове и реклама – eWeb.bg, ще ни помогне да разберем защо е задължително всеки един работещ бизнес, достигащ до голям обем от хора, да бъде в онлайн пространството. Ще разберем как да се ориентираме в правилната посока при изработка на сайт измежду многото компании на пазара, предлагащи дейността и какво да правим за последващия дигитален маркетинг за сайта си. И най – важното: Как да изберем правилния партньор.

Г-н Ефтимов, разкажете ни защо е важно бизнесът да бъде онлайн днес?

Това е много важен момент за всеки функциониращ правилно бизнес. Онлайн пространството и уеб сайта, е вече нещо задължително, което хората търсят още на етап запознанство с бизнеса – т.е. на етап проучване за името на конкретен бизнес. На практика, първото нещо, което хората правят, когато искат да проверят даден бизнес с какво се занимава (особено в сегмента B2B), какви проекти има реализирани, какви са текущите му партньори, начини за връзка и т.н., то е да потърсят за официалния сайт на бизнеса.

На практика, уеб сайтът е визитката за всеки един нов потенциален клиент на компанията. Ето защо е важно бизнесът да демонстрира работата си в един красив и функциониращ уебсайт.

Защо е толкова важно изграждането на добър и качествен уебсайт и как да разпознаем нискокачествените услуги?

За съжаление поради забързаното ежедневие или лисата на информираност, собствениците на бизнес, често пренебрегват детайла на услугата при изработка на сайт и биват подведени с елемента цена. Най-важното нещо е изграждането на красив и функциониращ уебсайт от специалисти в бранша. Разбира се, на свободния пазар има различни решения и оферти на пръв поглед изглеждащи като една и съща услуга, но съветвам собствениците да бъдат насочени винаги към детайлността. Именно това на практика разграничава качествените от нискокачествените и неработещи услуги за изработка на сайт.

Ние от eWeb.bg разчитаме изцяло на екип от стриктно подбрани професионалисти с дългогодишен доказан опит зад гърба си в изработката на уебсайтове и онлайн магазини. Разполагаме с изградени процеси и процедури за независими проверки и стрес тестове на готови сайтове преди издаване към партньора.

Защо? Ами причината е много проста: ако си представим, че уеб сайтът за нас на практика е основата на бизнеса (а той е основа) и представя вашият бизнес в неговата цялост на потенциален клиент, то се стремим това да ни е висок приоритет и да е направен с високо качество, с каквото се отличава и фирмата ви. Още повече, че след изграждането на сайта, то той се използва поне няколко години, докато не бъде ребрандиран или подменен. Това е услуга, която дълго време ще служи като визитка за бизнеса.

Трябва да обръщаме внимание на детайла, на това, което ще получим като краен резултат, защото ако трябва да направим сравнение, то сайта е също толкова важен, колкото например един лек автомобил. Да, първоначално за автомобил може да се инвестира малка сума пари, но впоследствие се оказва, че може да имаме големи неприятности, например с двигателя на автомобила, където стойността на ремонта в сервиз е сравнима с неговата 80%-ва продажна цена. Поради тази причина, моята препоръка е сравнима с тази на автомобила: купува се веднъж за няколко години, необходимо е да се обърне достатъчно голямо внимание на състоянието и детайла, тъй като ако това не се случи, впоследствие излиза скъпо.

И запомнете: цената в този случай за привидно една и съща услуга е подвеждащ фактор. Винаги обръщайте внимание в детайла и това, което получавате. Между лек автомобил и лек автомобил, и уеб сайт и уеб сайт може да има голяма разлика.

Важна ли е поддръжката на един уебсайт?

Разбира се, поддръжката на сайт и онлайн магазин е доста важна за бизнеса. По този начин си гарантирате на първо място сигурност. Такава, която ще гарантира, че вашият сайт ще бъде актуален и навременно обновяван, като по този начин се удължава неговия живот. Доста по-сложно, а понякога и нерентабилно, е когато един сайт остане без поддръжка за около година, две и впоследствие се наложи да надградите негова функционалност, например и се окаже, че е необходимо да се изгражда изцяло нов сайт.

Като пример, мога да посоча наскоро навлязлата (вече като задължителен елемент) нова версия на Google Analytics 4. Една от най-разпространените CMS платформи – WordPress и един от най-известните и използвани модули за прихващане на данни за онлайн магазини, не беше съвместим вече за Google Analytics 4 с по-стари версии. Това принуди много собственици да активират поддръжка за сайта си и да обновят цялата му система. За съжаление обаче, ако това не се е случвало от дълго време (с години), е възможно да излязат на заден план доста проблеми - времеемки за решаване.

В тази връзка, ние от eWeb.bg предлагаме цялостна поддръжка на уебсайтове, като дори разполагаме и с иновативна мониторинг система, която проследява дали сайта на партньора е 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата онлайн. Към това добавяме проверки и на хостинг услугата, както и дали реално сайта работи нормално и скоростно при високи пикови натоварвания.

Какви са следващите стъпки след изграждането и поддръжката на сайта?

В моята практика съм забелязал, че собственици на стартиращи бизнеси онлайн, мислят, че след като са готови със своя сайт, продажбите идват веднага и без никакви други усилия. Разбира се, това е далеч от истината. Причината е, че липсва аудитория, която може да има нужда от решението или продукта, които предлага бизнесът. Да, ти може да си най-добрия в това, което правиш или продаваш, но ако го правиш „на тъмно, в тъмна стая“, никой няма да успее да види колко добре се справяш и респективно да предприеме действие.

В тази връзка, следващите стъпки, след изглеждането на функциониращ уебсайт, са да покажем, че изградения сайт го има и е отворен за посетители. Това може да се случи по един обобщен начин, наречен реклама – било то онлайн и офлайн.

На първо място, ако бизнеса вече има своя аудитория и не е новостартиращ, моят съвет е готовия сайт да бъде разпространен с възможно най-малко допълнителен финансов ресурс на вече изградените клиенти и аудитория. Например, по всички рекламни материали на дружеството офлайн, за да може да насочи потребителите онлайн към сайта, където да виждат актуална информация за дейността и услугите.

Ето и един пример от моята практика:

Изработихме онлайн магазин за дамски чанти и аксесоари на клиент от голям областен град, където има редовна клиентела и физически магазини. Разбира се, веднага след изработката стартирахме паралелно с онлайн реклама във Facebook, но и с офлайн реклама чрез техните вече развити физически магазини в града. Само чрез включването на малка цветна брошура (струваща буквално стотинки) към вяска касова бележка от физическите магазини, с посочения сайт и код за 5% отстъпка при пазаруване онлайн в сайта им, продажбите от офлайн канала, стартираха едвна след няколко дни.

Плюс тук беше, че единици развити и известни физически магазини в областния град бяха в онлайн пространството. Когато хората научиха, че могат да се възползват от страхотните им продукти изцяло онлайн и от цяла България това привлече огромен трафик. Година по-късно собствениците увеличиха своя персонал двойно в онлайн магазина за сметка на физическата локация.

В зависимост от бизнеса, може да се приложат различни методи за реклама с различни цели. Например, да се организира рекламна кампания с цел brand awareness, където резултатите не са преки продажби на продукта и/или услугата на компанията, но спомагат непряко и дългосрочно за развитието на бизнеса.

Друг тип кампании например са рекламите с пряка цел продажби. Разбира се, това е по-известно за онлайн магазините и на практика бизнесите, продаващи своите услуги или продукти онлайн. Чрез този тип кампания, потребителя бива директно насочен да закупи конкретен продукт или услуга.

В зависимост от бизнеса, е необходимо да се направи предварителна консултация с маркетинг специалист относно опциите и това какъв тип реклама би било най-добре за конкретния бизнес.

Какво бихте казали за SEO оптимизацията? Има ли смисъл в инвестирането на тази услуга?

Разбира се, дългосрочно SEO оптимизацията води след себе си изключително добри резултати, вкл. разпознаваемост на бранда, първи позиции по доста ключови думи, органични поръчки, без рекламни бюджети и т.н.

Да, бих казал, че е едно супер решение за бизнеси и онлайн магазини, които мислят да останат на пазара още поне няколко години.

Тази инвестиция в начална фаза се струва на много бизнеси скъп вариант, тъй като резултатите от нея идват най-рано от 3 до 6 месеца (в зависимост от сектора) и то не в пълната им цялост. Или иначе казано, колкото повече инвестираме в провилно и огранично SEO, толкова повече резултати очакваме за в бъдеще. Тук нямаме рекламни бюджети, Гугъл няма да ни изхвърли от първа страница веднага щом рекламните бюджети свършат, както е например при google ads.

Разбира се, ние от еУеб работим в посока на възможно най-добрата оптимизация на сайта с приоритет към клиента. Сама по себе си, в случай, че оптимизацията е направена качествено (не само да излъжем Гугъл), то ще подобрим сайта и за самия краен клиент, вкл. подредба на категории, полезна и интересна текстова информация за продукти, категории и т.н.

Има много агенции, целящи да „излъжат“ Гугъл с цел по-бързи резултати и класиране, но в този случай резултата и сладостта от бързото класиране (посредством вкл. и black head методи) е бързо забравена, а горчивината от лошото качество на изпълнение, остава за дълго.

Google в никакъв случай не може да бъде подведен за дълъг период. В даден момент, винаги може да се направи ръчна проверка на сайта и да се установят някакви нерегламентирани практики и точно тогава, бизнеса за Гугъл вече загива и много трудно може да бъде върнат на пазара поради т.н. различен тип наказания, налагани от търсачката. Помогнали сме на доста партньори техните сайтове да бъдат премахнати от такъв тип наказания, но честно казано отнема повече време и ресурс от това, още в началото сайтът да бъде добре оптимизиран.

Какви според вас са иновациите в дигиталния маркетинг и рекламите, предлагани през края на 2023 г. ?

Благодаря за интересния въпрос. Дигиталният маркетинг през последните 1-2 години претърпя доста сериозно развитие и промяна, вкл. и след навлизането на изкуствения интелект – ChatGPT и неговите производни. За мен лично в следствие на това има няколко промени.

ChatGPT вече помага на маркетолози, програмисти и всеки един онлайн сектор да стандартизира и автоматизира тип микропроцеси, с което спомага например за по-добра статистика, по-добра информация и т.н. В никакъв случай обаче не бива да вярваме на 100% на ChatGPT или друг еквивалент, тъй като за мен лично ChatGPT понякога е патологичен лъжец. Разбира се, моето мнение е, че не може да свърши и да помисли на 100% от работата на маркетолога, но може да спомогне, както казах само за малки микропроцеси и основно да спести време.

Другата голяма новина е, че TikTok България навлезе в бизнеса. Тук има разнородни мнения от колеги в сектора, но аз мисля, че ТикТок завладя бизнесите в България. Големите компании се ориентираха спрямо тематиката и възможностите на платформата да създават кратко видеосъдържание, спомагащо най-вече за техния brand awareness (разпознаваемост и развитие на бранда). А всичко това е много положително, защото все повече от бизнесите започват да се разпознават, тъй като аудиторията в платформата не е само от подрастващи. Хубавото, и в същото време плашещото на това приложение е, че то предоставя избор за гледане на видеа спрямо интересите на потребителя. Т.е., ако вие не се интересувате от нискокачествено съдържание, то ТикТок дори би предложил видеа, например свързани с адвокатски услуги - тема, която малко хора са предполагали, че може да бъде гледана с интерес в това приложение.

Ще си позволя да разкажа пример от практиката как ТикТок дори се комбинира чудесно със SEO оптимизацията и Google.bg като търсачка:

Един от нашите клиенти е онлайн магазин с бързооборотни продукти за една домакиня. Това отвори чудесна възможност и собственичката на бизнеса реши да направи поредица от видеа за TikTok относно процеса на създаване на продукта, използването му, ползите и от него и т.н. Вследствие на тези видеа, потребителите бързо започнаха да търсят бранда в Гугъл с цел да влязат и да поръчат продукта от онлайн магазина. По този начин band търсенето в Гугъл, в комбинация с основната ключовата дума за бизнеса, намери място в т.н. предложения на търсачката, изписвани при търсене. Така brand търсенето на онлайн магазина по име се увеличи с около 200% само за 2 месеца, като това също спомогна за класирането в Гугъл, защото за търсачката е положителен знак, че потребителите търсят този продукт, вкл. и по името на бизнеса.

Моето мнение е, че приложението ще измести отчасти в някакъв момент телевизионните реклами, тъй като идеята е същата – внимание от потребителя за няколко секунди (до 30-40 сек.), гледаемост от голяма и различна аудитория, та дори и бонус – възможност за възпроизвеждане отново и отново.

Все пак, разбира се, има и други промени в дигиталния маркетинг, но тези две за мен са най-важни на този етап.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com