Антибиотиците при вирусни инфекции – полезни или вредни?

3691
Антибиотиците при вирусни инфекции – полезни или вредни?
Снимка: Anna Shvets / Pexels

Антибиотиците са революционно постижение на медицината, позволило намаляване  на смъртността от бактериални инфекции, погубили в недалечното минало милиони хора. Безспорна е ползата им за унищожаването на микробите или потискането на растежа на бактериите, но когато говорим за вирусна инфекция, антибиотичното лечение по-скоро може да навреди, отколкото да помогне. Защо е така?

Вирусите не са чувствителни към антибиотици, те не се влияят от тях. Антибиотиците, колкото и да са важни, имат своето вредно въздействие, насочено най-вече към затрудняване на функционирането на черния дроб, потискане на добрите бактерии в храносмилателната система, която е част от имунната система, и в крайна сметка водят до потискане на собствените защитни сили на организма.

Кога се пие пробиотик – преди или след антибиотика?

Приемът на антибиотици унищожава не само вредните бактерии и потиска основните им жизнени функции, но влияе негативно и върху полезните...

По време на вирусна инфекция е от ключово значение състоянието на имунната система на болния за справянето със заболяването. От нея до голяма степен зависят и тежестта на болестта, и изходът от нея. Приемът на антибиотици не само потиска имунната система, но влияе неблагоприятно и на храносмилателната. Антибиотичните медикаменти потискат и убиват не само лошите бактерии и патогени, но и добрите, от които тялото се нуждае. Ето защо се комбинират с прием на пробиотици. От друга страна, потисната имунна система се справя по-трудно с вируса и възстановяването е по-продължително, по-трудно.

Как се лекуват вирусните инфекции?

За лечение на вирусни заболявания вашият лекар ще ви предпиши антивирусни и симптоматични лекарствени средства, които могат да предотвратят размножаването на вируса, да засилят имунната система и да облекчат неприятните симптоми, докато организмът се бори с вируса. Не пречете на тялото да се справи, посягайки към антибиотиците, без да са ви предписани от лекар. Не  предприемайте самолечение.

Какво да правите при вирусна инфекция?

На кой ден започва да действа антибиотикът?

Заболяванията, причинени от патогенни бактерии, се лекуват с прием на антибиотици. Лечението и контролът върху редица болести и състоян...

Консултирайте се с вашия лекар и изследвайте има ли бактериално наслагване. С помощта на антибиотици при тези случаи лекарите се справят с усложнения, възникващи на фона на вирусна инфекция. В случай, че няма такова бактериално наслагване, пропуснете антибиотиците. В световен мащаб употребата им често е напълно излишна, а излишната употреба може да доведе до резистентност на патогените към медикаментите. Това е изключително опасна перспектива, тъй като човечеството ще бъде лишено от възможността да лекува елементарни бактериални заболявания и те ще водят до смърт.

За да се избегне този черен сценарий, антибиотиците трябва да се приемат само по лекарско предписание, след доказана бактериална инфекция, след изследване кой е най-подходящият антибиотик за конкретния пациент, състояние и оплаквания, както и да не се преустановява приема веднага, щом пациентът се почувства добре. Медикаментът трябва да се приема толкова, колкото е предписан, и всяко спиране и замяна да бъдат назначени от лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com