Бабинден е. Знаете ли тези традиции?

7858
Бабинден е. Знаете ли тези традиции?
Снимка: iStock

Поредицата светли български празници завършва с Бабинден – денят на родилната помощ, който се чества ден след Ивановден и е посветен на жените, помагащи за появата на новия живот, на тези, с чиято помощ продължават и животът, и родът, и светът.

Днес това е празник на акушерките и гинеколозите, но преди години са се почитали бабите, които са помагали на младите невести да родят своите рожби. От тези времена са останали традиции и обичаи, предавани от поколение на поколение и изпълнявани в някои краища на страната и днес. Те са корени и памет, която споделяме с вас, за да съхраним родното и българското и да пребъде през вековете.

        Интересни традиции за Бабинден

  • В миналото на този празник ролите в семейството се обръщали – мъжете стояли вкъщи, а жените можели да посещават кръчми. Жените имали право да гонят, мажат с катран и свалят панталоните на мъжете, ако случайно излезнат извън дома си на този празник, както и да ги принуждават да ги почерпят.  
  • В онези далечни времена бабите-акушерки извършвали ритуали, за които се вярвало, че помагат на младите жени да имат повече деца, или да се сдобият с рожба, ако не могат да заченат.
  • По стара традиция рано сутринта на Бабинден в дома на бабата идвали жените, на които е помагала да родят, за да изпълнят ритуала „измиване на ръце“. Вярвало се, че така се почитала бабата-акушерка и се помагало на жените да раждат по-лесно, а на новородените деца – да оцеляват. На ръцете на децата, които е изродила, на този ден бабата-акушерка пък завързвала монета.
  • Интересна традиция на Бабинден включвала завеждането на бабата-акушерка до вода (река, езеро) и изкъпването ѝ под съпровода на еротични песни, закачат се с мъжете, които срещат по пътя си, и връщат бабата в дома ѝ, носейки я на ръце.Това обредно къпане на бабата се наричало „влечугане“ и не се е изпълнявало навсякъде.
  • Любопитни са и традициите на празничната трапеза в деня на бабите – бабата кадяла под полите на жените, за да бъдат по-плодовити, а наричанията имали сексуален контекст.

По стар стил празникът се е празнувал на 21 януари, днес се чества на 8 януари. Част от обичаите са запазени и до днес в някои краища на България. Ръцете на акушерките се измиват на този ден така, както това се е случвало с ръцете на бабите преди години. Днес обаче празникът е по-скоро празник на медицинските специалисти, израждащи бебета, и далеч не навсякъде има останал спомен за онези далечни времена и причудливи обичаи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com