Българин ще подобрява рекорд за околосветско пътешествие

44304
Българин ще подобрява рекорд за околосветско пътешествие

Има приключения, които съществуват само в приказките. Но има и хора, които са родени, за да ги изживяват.

Такъв е българинът Иван Димов, който през тази година ще започне едно от най-рискованите приключения в историята на ветроходното плаване. Тази есен той ще отплава на пътешествие от над 28 000 мили и за около 233 дни (близо 8 месеца) най-близкото разстояние, на което ще се приближи до суша, е 200 мили.

Суперлуксозен кораб имитира Монако срещу 295 млн. евро

Това, което виждате, е проект за изграждане на супер луксозен кораб, който имитира Монако. Ако се реализира, проектът би струвал на няк...

Иван Димов ще поеме от бреговете край Франция през Атлантическия океан към Южните морета, след което ще направи пълна обиколка на земното кълбо, преминавайки през най-опасните точки за корабоплаването – Нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Хорн (Южна Америка) в Тихия Океан, за да се върне отново през Атлантическия океан на стартовата си точка.

По време на плаването той ще бъде сам на своята 5,18-метрова ветроходна яхта Мини, която в последните няколко години подготвя за екстремното приключение. Пътуването ще бъде следено от сателит, а лодката и всичко, което се случва с нея, ще бъде заснемано от 3 камери, пред които мореплавателят ще разказва за приключението си и ще споделя мислите и вълненията си.

Подготовката за рискованото приключение започва преди повече от 4 години, когато Иван решава, че ще осъществи мечтата на живота си, когато навърши 50 години. Тогава започват и тренировките за изключителното психическо и физическо натоварване, което му предстои – докато е по море, вестибуларният апарат на човека се приспособява към постоянното движение на водата, а тъй като ще бъде сам по време на плаването, Иван ще промени изцяло и режима си, редувайки 1 час сън с 2 часа будно състояние през цялото денонощие. Той ще се храни със специална храна, за да издържи на физическото натоварване и да не се наложи в нито един момент да слезе на суша.

Въпреки че е кореняк софианец, той от малък е запален по ветроходството и получава морски паспорт още в България и специализира в Южна Африка през 90-те години.

Латвиец изтегли 12 Nissan Notе с обща маса 12 941 кг

Зидрунас Савицкас, най-силният мъж в света (от едноименните световни серии), записа нов световен рекорд за Книгата на рекордите Гинес в...

„Когато ти влезе солена вода в кръвта, няма излизане“, шегува се той и разказва как никога не се е съмнявал, че ще се занимава в корабоплаване.

Иван Димов емигрира в Италия в началото на 90-те години на миналия век. Там той се занимава със строителство - като общ работник.

По-късно невероятната му биография продължава с изненадващи обрати, работа за министър-председателя на Великобритания и множество приключения с ветроходни яхти и катамарани - Атлантическия океан от Бахамите до Великобритания, Индийския океан от Мадагаскар до Бали и Средиземно море във всички посоки.

Днес той е притежател на туристическа яхта в най-слънчевата част на Италия – Тоскана и в последните години насочва всичките си усилия и средства в осъществяването на околосветското плаване, което ще направи тази година.

Община Сатовча кандидатства за Гинес

Община Сатовча е на път да представи страната ни в Книгата за рекордите на Гинес. И това не е шега. Ръководството на югозападната общин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com