Черни точки – как да ги премахнем без да нараним кожата?

2391
Черни точки – как да ги премахнем без да нараним кожата?
Снимка: iStock/Guliver

Не прибягвайте да болезнени методи

Всъщност порите са намират навсякъде върху кожата. Но ако в идеалния случай те са чисти, то черните точки са запушени с прах, пот и мъртви епителни клетки. Забелязваме ги най-често в областта на носа и брадичката. Не бързайте да ги стискате с пръсти и да получите раздразнена кожа. Разберете как да се справите с тях с помощта на козметични средства и домашни процедури.

Продуктите, които са задължителни за млада и сияйна кожа

Маски и тоници против акне

Добър ефект в борбата с черните точки имат маските на основата на бяла и зелена глина. Те са чудотворни, защото не само почистват, но и дезинфекцират кожата, извличат кожния себум, замърсяванията и изсветляват повърхността на порите. Формулите на базата на различни видове глина допринасят за дълбоко почистване на порите и нормализиране на себумната секреция. Козметолозите препоръчват употреба не повече от 1-2 пъти седмично.

Лосионите и тониците най-често са базирани на алкохолна основа, така че употребата им трябва да бъде ограничена до 2-3 пъти седмично, за да не пресушава кожата. Ако в състава им присъстват салицилова и гликолова киселина, са подходящи за ежедневна употреба. Тониците ефективно ексфолират мъртвите кожни клетки на епидермиса и помагат на кожата лесно и бързо да абсорбира всеки крем.

Използвайте скраб

Използвайте редовно скраб, поне веднъж седмично. Скрабът бързо отварят порите, почистват ги нежно, а абразивните частици, включени в състава – сода, сол, кафе, малки плодови семки – премахват мастните натрупвания. Може да си приготвите у дома скраб с овесени ядки. Смесете една супена лъжица овесени ядки със сода за хляб и добавете кефир за плътност. Нанесете върху лицето и масажирайте за няколко минути. Изчакайте 5 минути. Изплакнете и нанесете подходящ крем.

Ябълковият оцет прави чудеса за мазната кожа

Домашни средства против черни точки

Оризов скраб. Вземете 2-3 супени лъжици ориз, изплакнете и залейте с вряла вода, оставяйки за една нощ в тенджера. На сутринта прецедете ориза и пасирайте, за да стане каша. Можете да добавите сол или лъжица мед. Този скраб ще премахне не само черните точки, но и ще подобри кръвоснабдяването на кожата, правейки лицето сияещо.

Маска с мед. Нанесете тънък слой мед върху лицето си за 10-15 минути, изплакнете с топла вода. Медът е естествен антисептик, който ще направи кожата по-чиста, без да я пресушава. Преди употреба е по-добре да тествате маската върху малка част от кожата и да се уверите, че няма алергии.

Салицилова киселина - запомнете тази съставка

От голямо значение за действието на тази киселина е, че има липофилна молекула, която я прави разтворима в мазнини и алкохол. Това означава, че преминава много по-добре през мастния слой в порите, тоест мастните жлези, като ги почиства. Можем да кажем, че това е най-добрата антибактериална съставка, която е намерила своето специално приложение в грижата за проблемна, комбинирана и мазна кожа с черни точки. Има обновяващо действие, изравнява цвета, почиства, действа противовъзпалително и антибактериално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com