Червен конец на ръката - какво не знаете за този обичай?

14647
Червен конец на ръката - какво не знаете за този обичай?
Снимка: iStock

Мадона, Джони Деп, Ани Лорак, Лейди Гага, Леонардо ди Каприо… Какво обединява тези звезди? Всички те и множество други обществени личности носят червен конец на китките си. Следвайки звездите, милиони хора по света започнали да правят това. Малцина обаче знаят какво означава червеният конец.

Тайното учение

Смята се, че червеният конец, вързан на лявата ръка, е силен амулет. От древни времена славяните са го носили, като по този начин се предпазвали от зли очи, негативни влияния и увеличавали късмета си. Техните потомци обаче често го правят не като почит към традициите, а като подражание на поп и филмови звезди и дори политици. В интернет има много информация и препоръки как точно се плете „чудотворната“ нишка, която ще прогони злите хора и ще предпази човека от лошото.

Конецът трябвало да бъде вързан на седем възела и това следвало да бъде извършено от близък приятел, любим човек или роднина. Така се създавал силен енергиен амулет. Корените на съвременната мода за червения конец идват от Кабала – мистично учение, създадено на основата на юдаизма.

"Дървото на живота" - диаграма, използвана от кабалистите, за да обяснят процеса на създаване на Вселената и универсалното съществуване. Снимка: iStock

Смята се, че Кабала се е появила през Средновековието, но няма да се задълбочаваме в нейните езотерични значения. Струва си обаче да отбележим, че тя обещава на посветения в нейните тайни големи постижения във всяка област. Използвайки скрити от всички знания, човек ще може да управлява природните сили, които ще донесат успех в бизнеса и личния му живот.

Снимка: Getty Images/Guliver

Един от символите на Кабала е червен вълнен конец, вързан на лявата китка, който предпазва от негативна енергия и лошото влияние на другите. В края на ХХ век много холивудски звезди започнали да се интересуват от мистични учения и да носят амулет като символ на своето „просветление“. Но не всеки червен конец предпазвал човек от злото око. Преди да бъде вързан на ръката, човек трябвало да премине през специална церемония.

Кабала в Холивуд

Проводник на Кабала в Холивуд е равинът Филип Берг (истинското му име е Фейвел Грубергер), роден в ортодоксално еврейско семейство, учил за равин, но станал застраховател. През 1972 г. той се обявил за потомък на Мойсей и създал школа за познание на Кабала в Ню Йорк. Берг починал през 2013 г., но делото му продължило да живее. Въпреки критиките от страна на традиционните равини, Кабала центрове били отворени в 50 страни и носели по 100 милиона долара годишно.

Снимка: Getty Images/Guliver

Основният източник на доходи били кабалистичните атрибути. Например червеният вълнен конец можело да се купи за $30. По едно време активни „посветени“ били личности като Линдзи Лоън и Бритни Спиърс, актьорът Аштън Къчър и съпругата му по това време Деми Мур, която дори преподавала Кабала на деца. Но Мадона се превърнала в основен знак на доктрината.

Божествен амулет

Старият завет казва, че Яков, основателят на 12-те еврейски племена, имал две жени. Едната от тях се казвала Рахил. Тя починала по време на раждането на Йосиф и е почитана като символ на майчинството и саможертвата в името на детето. Кабалистите отишли по-далеч - за тях прародителката на евреите символизира физическия свят като цяло.

На тази картина Уилям Дайс изобразява срещата между Яков и Рахил. Според учението на Кабала Рахил получила червен конец от ангел, който ѝ помогнал да се сдобие с рожба. William Dyce / Public Domain

Старият завет не казва нищо за червения конец, но кабалистите го превърнали в символ на своето учение и канал за енергийна защита.

Обредът на гроба на Рахил

За да придобие сила амулетът, се извършвал специален ритуал в гробницата на Рахил в Йерусалим. Твърди се, че кабалистите вземали кълбо вълнен конец и го увивали седем пъти около нейния саркофаг. Освен това се четяли специални кабалистични молитви, а след края на ритуала кълбото се нарязвало на парчета. Само такъв талисман бил зареден и имал сила. Конец, който не е бил на гроба на Рахил, е просто вълнен шнур, който можело да се носи като украса.

Картина на гробницата на Рахил. Ludwig Blum, 1939 / CC BY-SA 3.0

От гледна точка на православието Кабала е враждебно окултно учение. Според православните свещеници Кабала позволява всичко, което е забранено в християнството, така че човек, който смята себе си за християнин, не трябвало да връзва червен конец на китката си.

Изтоник: BIGPicture.ru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com