Четвърта международна изложба на котки радва София

94128
Четвърта международна изложба на котки радва София

Четвъртата международна фелиноложка изложба на CFA в София ще събере днес и утре (1 и 2 февруари) в столицата над 110 котки от 42 породи. Мястото на събитието е хотел "Кемпински-Зографски", предаде БГНЕС.

Специално от Русия пристигат автентични сиамски котки, както и екземпляри от рядката порода Бамбино заедно със своята създателка Елена Чернова. С тях са и симпатичните котки от екзотичната порода Японски бобтейл – живият първообраз на световноизвестната Hello Kitty. Те идват за първи път у нас.

За изложбата, която има състезателен характер, ще дойдат около 20 Мейн Кууна, 16 Екзоти, над 40 персийки от 7 разновидности, също абисинки, бомайки, бурмийки, сфинксове, корниш рекс и др. от 10 държави. Представителите на България и Русия са най-многобройни, съответно 50 и 30 участници.

Преди изложбата всички котки ще преминават през специален ритуал на изкъпване с първокласна козметика и специфичен за всяка порода грууминг (фризиране), за който всеки развъдник има своя тайна. Всички котки-участници са добре подготвени за представянето си на ринга: специално за целта се подбират представители с благ нрав, подходящи за участие в изложба, за да покажат най-добрите характеристики на породата си.

Най-характерната черта на японския бобтейл е малката, по-скоро заешка опашка, която има само два прешлена. Окраската на козината е разнообразна, като представителите могат да бъдат както едноцветни, така и на петна. Породата е древна, произхожда от Япония и е високо ценена там от векове. Вярването е, че за разлика от котките с нормални опашки, бобтейлът има добър дух и носи късмет. Затова късоопашатите котки са любими герои в поезията и изобразителното изкуство в Азия. През последните години те се превъплъщават и в един от любимците на децата по света – Hello Kitty. Макар и древна, породата е сравнително рядка, като се отглежда в ограничен брой развъдници по света. Японският бобтейл е предпочитан домашен любимец заради веселия си нрав и сериозен интелект. Това са едни от най-податливите на дресировка котки, които лесно могат да бъдат научени да изпълняват номера и да донасят предмети.

Породата Бамбино (дете, в превод от италиански) е създадена изкуствено чрез кръстосване на Сфинкс и Манчкин. От едната страна взима гладката кожа без козина, а от другата – късите крака. Така Бамбино се превръща в изключително симпатичен домашен любимец с характеристика на непорастващо бебе и като външност, и като нрав. Мнозина казват, че на първи поглед е трудно да се определи дали Бамбино е котка, куче или дори малко кенгурче. Почти всички са категорични, че това е най-причудливата порода, която са срещали заради малкия размер, крушовидно тяло, набраздена от гънки кожа и детско изражение на очите. Както приляга на името им, тези котки са много игриви и гальовни, като могат сериозно да изненадат публиката с пъргавината си.

Чистокръвна сиамска - макар че потомци на оригиналната порода се отглеждат в много домове, те не са запазили изцяло отличителните й белези. Чистокръвни представители се отглеждат в едва 6 развъдника в Европа и по-засилено в САЩ и Канада и са истинска рядкост. Породата е смятана за най-старата в света, като до 1879 година се пази ревностно само в границите на Сиам. Първата двойка чистокръвни сиамки, която напуска държавата, е изключителен подарък за президента на САЩ. Шест години по-късно същия получава и британската кралска фамилия. Оттогава тези животни се отглеждат с голямо внимание в домовете на президенти, аристокрация и най-богатите хора по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com