Цветница 2020: Какво трябва да знаем

29917
Цветница 2020: Какво трябва да знаем
Снимка: Thinkstock

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква.

Освен наименованието Цветница, този празник се нарича още Връбница. На този ден е прието да се ходи на църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец или други пролетни цветя. След като свещеникът ги освети, те се отнасят вкъщи и се поставят пред икона. Това е един от най-хубавите пролетни празници.

Цветница 2020

Всяка година Цветница се пада на различна дата. Най-лесно за запомняне е, че се празнува седмица преди Великден или на шестата неделя на Великия пост. Празникът винаги се пада в неделя и се празнува точно след Лазаровден.

Тази година Цветница се празнува на 12 април 2020 г.

В североизточната част на България „Цветницата“ е свързана с паметни церемонии. Смята се, че на този ден мъртвите „разпускат“ (душите им излизат от гробовете си) и искат от близките си да им донесът нещо. Още преди изгрев слънце, жените отиват на гробищата с върбови клонки и сено в ръцете си. Кадят гроба с ким, напояват с вода и поставят близо до паметника клоновете, а след това запалват на същото място и сеното.

Обичаят „Кумичене“

По стар български обичай е прието на Цветница да се изпълнява т.нар. „кумичене„. Преди обяд всички лазарки се отправят заедно към реката. Всяко девойче носи със себе си китка пролетни цветенца, венец от върбови клонки или комид хляб. Девойките се нареждат една до друга покрай реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето.

Тази девойка, чийто венец или парче хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-отпред, бива избирана за „кръстница“ или „кумица“ на лазарките. От този момент, тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите девойки.

На 3-тия ден от Великден, момата-кумица кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който момите демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

Поверия на Цветница

На Цветница има поверия, които се сбъдват и до днес и в които хората вярват.

- По никакъв повод не сваляйте от иконата в къщата старите върбови клонки. Направите ли го, над целия дом ще тегне нещастие.

- Не забучвайте никога нож в хляб, това предвещава бедни години не само за вас, но и за всички членове на семейството ви.

- Докато печете питка, никога не чистете в къщата, защото ще прогоните своя късмет. Ако в началото и в края на хранене хапнете по едно малко парченце хляб, поръсено със сол, това предвещава щастие в семейството. Ако и останалите на масата направят същото, късметът винаги ще е с тях.

- След като донесете новия венец от свежи клнки, тогава изхвърлете стария в река или течаща вода. Така ще отнесете всичкия негативизъм, събрал се в него. Помнете, че венецът през всички тези 365 дни е предпазвал Вас и семейството Ви от неприятности и болести.

- Вързани на кръста върбови клонки, “осигуряват” здраве и в най-трудната работа. Хората вярват, че всичко окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година.

- Вярва се, че осветената върба пази от всяко зло и затова се поставя върху домашната икона.

- С върбови клонки се извеждат животните на паша за да са здрави.

Великденски пости 2020: Всичко, което трябва да знаем

Великденският пост тази година започна на 2-ри март, понеделник - ден след Сирни заговезни и приключва на Великден. Той се пада на 19-т...

- Пиленцата се захранват също с върбови клонки за да са здрави.

- Забити върбови клонки в градината, я предпазват да не я ровят къртици.

- Когато се зададат градоносни облаци, хората ги гледат през върбовите венци и се молят да ги отмине заплахата.

- Върбово венче на вратата у дома против уроки /зло/ до следващата пролет е трайният смисъл на празника. А надеждата и молитвата към Господ са неизменни, за да не дава никому кръст по-голям отколкото може да носи.

- Ако на Цветница печете питка, но тя остане сурова във вътрешността, това предвещава, че скоро ще се разделите с близък Ваш човек.

Великден 2020: Кога се пада и кога трябва да постим?

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Това е на третият ден с...

- На този празник по никакъв повод не забождайте нож в хляба, тъй като това вещае бедност не само за Вас, но и за цялата фамилия. Не чистете дома си, докато печете питката. Направите ли го, ще прогоните късмета си.

- За щастие и берекет хапнете в началото и в края на всяко хранене днес залък хляб, поръсен със сол. Направят ли го и останалите на трапезата, късметът ще е с тях поне до следващата Връбница.

Трапезата на Цветница

Цветница е вторият ден от Големия пост на който е позволено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница, постът е много строг и свършва на Великден.

Освен рибата, всички други ястия на трапезата трябва да са постни – салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки, маслини и салата от картофи. Също така може да приготвите зелена салата или ястие от коприва. За десерт може да сервирате кадаиф. Като цяло, храната е хубаво да не е мазна, защото все пак още са пости.

На трапезата сложете и различни ядки и плодове, спретнете някое ястие с ориз или гъби. Може да приготвите и сладки, но гледайте в тях да няма млечни продукти и яйца. Направете и празнична питка или малки питки във формата на цвета, които ще придадат много стил на вашата трапеза.

Вижте какви ястия присъстват на Великденската трапеза по света

Великден е най-старият християнски празник, който всички ние наистина много обичаме. Подготовката за честването му става през Страстнат...

Трапезата я украсете с пролетни цветя за да бъде всичко красиво и цветно. Цветница отбелязва настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот.

Поставете в домът си осветените върбови клонко от църквата. Сплетете ги на венец и ги поставете на външната врата. Това ще ви пази от зли очи и болести.

Кои имена празнуват на Цветница?

В този ден трябва да почерпят хората, носещи красивите български имена:

Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com